Saltar apartados
  • UA
  • University News
  • José Manuel Ferrándiz, matemático de la ..ar al milímetro la rotación de la tierra

José Manuel Ferrándiz, matemático de la UA, designado para liderar el equipo internacional que va a detallar al milímetro la rotación de la tierra

Del coneixement de la precisió mil·limètrica de la rotació de la Terra depenen moltes polítiques econòmiques i socials

Alacant, 8 de maig de 2013

Les matemàtiques aplicades, tant en el passat com en el present, han servit i serveixen per a mesurar. La diferència consisteix en si el mesurament es fa de la forma de la Terra, com va ser la recerca de Jorge Juan, o si, com és el cas actual, es persegueix augmentar la precisió del coneixement de rotació de la Terra al mil·límetre. És el que es coneix com a prediccions de nutacions, ja que la nutació és l'oscil·lació periòdica de l'eix de rotació de la Terra al voltant de la posició mitjana en l'esfera celest, a causa de les forces externes d'atracció gravitatòria entre la Lluna i el Sol amb la Terra.

L'investigador del departament de Matemàtica Aplicada de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, José Manuel Ferrándiz, ha sigut nomenat per la International Association of Geodesy (IAG) i per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) president del grup de treball “Teoria de la rotació de la Terra”. El propòsit específic del grup de treball és augmentar la precisió del coneixement de rotació de la Terra que ara està en el centímetre, per a arribar al mil·límetre. El 2003 va entrar en vigor el nou model de nutació adoptat per la IAU i la Unió Internacional de Geodèsia i Geofísica (IUGG) que permet realitzar prediccions de nutacions amb precisió centimètrica. Aquest assoliment va merèixer el Premi Descartes de la Unió Europea per la rellevància per a la navegació de satèl·lits, posicionament precís (Galileo, GPS, etc.) i moltes altres aplicacions quotidianes.

Perquè és important augmentar la precisió del coneixement de rotació de la terra fins a arribar al mil·límetre. La variació del nivell del mar està creixent en mil·límetres per any i aquest és un factor estretament vinculat amb el canvi climàtic, ja que és una de les aplicacions transcendentals per les quals interessa aquesta minuciositat. Però no és possible saber la velocitat de variació del nivell del mar si no tenim el mil·límetre, per la qual cosa es converteix en una necessitat. D'aquesta velocitat de variació del nivell del mar depenen moltes polítiques econòmiques i socials, com pot ser alçar obres o no prop del nivell del mar, detalla el matemàtic.

El comitè executiu de la IAG, associació científica que compta amb 150 anys d'antiguitat, aprovava el professor de la UA per a aquest càrrec el 7 d'abril de 2013. Dies després, era reafirmat en el lloc amb l'aprovació de la IAU. El primer mandat de José Manuel Ferrándiz amb el seu grup finalitzarà a l'agost de l'any 2015, però s'espera que es perllongue tres anys més, fins al 2018, ja que, com afirma el president del grup de treball, “el mil·límetre és difícilment assolible en tan poc de temps”.

Fa més de 10 anys, des del 2000, que no s'ha augmentat la precisió en el mesurament. No obstant això, afirma l'investigador de la UA, i des d'aquesta data fins a l'actualitat, els instruments de mesurament continuen millorant, però no s'avança a modelar la rotació terrestre. Amb la conformació d'aquest grup s'ha intentat reunir els millors del món per a posar les bases per a solucionar el problema, explica Ferrándiz. L'estructura del grup de treball, en el qual figura com a vicepresident Richard Stewatr Gross, de Jet Propulsion Laboratory de Geodynamics and Space Geodesy Group (Estats Units), s'ha organitzat al voltant de tres subgrups. Així, els trenta-dos membres que integren el grup, i en els quals hi ha sis espanyols, es distribueixen entre els tres subgrups de treball.

 

University News


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

For further information: informacio@ua.es, and for enquiries on this web server: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464