Saltar apartados

Política lingüística: dinàmica centre-perifèria

General information

Tension between the centre and periphery has reached its peak, especially due to the sovereign Catalan process, but also due to the Basque context and by the rise of peripheral nationalist forces such as the Valencian scene. And precisely because Spanishperipheral nations have in the language one of their significant features, language becomes one of the cores of the dispute between the centre and the periphery, both in the legal-political scene and in partial fields of education and communication. This is why we talk about language policy and to what extent centre and peripheral policies are national policies.

 • Date: from 2 to 4 July 2014
 • Place: University Venue in Alicante city
 • Coordinator: Brauli Montoya Abat, lecturer at the UA Department of Catalan Studies
 • Credits: 1 LRU / 1 ECTS (can be validated by 1 credit for the Capacitació or the Diploma de Mestres en Valencià)
 • Hours: 15
 • Fee:
  • Students, unemployed: €60
  • General: €80 
 • Working language: Catalan
 • Admission requirements: students of the University of Alicante or any other person interested
 • Requirements for obtaining a certificate: attendance at 80% of the sessions, an abstract for each of the lectures and personal assessment of the topics dealt with.

Programme -Brochure

Wednesday, 2 July

09 am -09.30 Inauguration
Carles Cortés, Vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant.
Brauli Montoya Abat, Professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant.

9.30 -11am  Política i planificació lingüística en la perifèria en època de recentralització.
M. Àngel Pradilla Cardona, doctor en Filologia Catalana, professor a la Universitat Rovira i Virgili, i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.
És especialista en sociolingüística de la variació i en la sociologia del llenguatge i autor, entre altres moltes obres, dels llibres El laberint valencià. Apunts per a una sociolingüística del conflicte (2004) i De política i planificació lingüística (2011).

11 am-11:45 am Conferència inaugural dels Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant a la Seu Ciutat d'Alacant: La latinidad que nos une y la presencia del catalán en Rumanía. Marius Sala, lingüista romanès, expert en llengües romàniques comparades i Acadèmic de l'Acadèmia Romanesa, i vicepresident de la mateixa, membre corresponent de la RAE. Presentat per Catalina lliescu, coordinadora acadèmica dels Cursos d'Estiu "Rafael Altamira".

11.45 am-2.30 pm  El nacionalismo lingüístico español.
Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid, membre del comitè científic de Linguamón - Casa de les Llengües de la Generalitat de Catalunya i autor de l'obra El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva (Barcelona, Península, 2008)

Thursday, 3 July

9 am-11am  El dret com a eina de política nacional i lingüística: dinàmica centre-perifèria.
Manuel Francisco Alcaraz Ramos, professor de Dret Constitucional a la Universitat d'Alacant, autor de diversos llibres sobre nacionalisme i pluralisme lingüístic, entre els quals destaquen El pluralismo lingüístico en la constitución española. Congrés dels Diputats. Madrid, 1999 i El régimen jurídico de las lenguas en la Comunidad Valenciana. Universitat d'Alacant. Alacant, 1999.

11.30 am-2.30 pm  Les connotacions ideològiques dels models lingüístics valencians des de la perspectiva del pluricentrisme
Josep Àngel Mas i Castells, doctor en Filologia per la Universitat de València i especialista en la sociolingüística de la variació, especialment en l’anàlisi de les connotacions ideològiques de l’ús de determinades variants formals en la comunitat lingüística valenciana. Autor de l'obra El morfema ideològic. Una anàlisi crítica dels models de llengua valencians (2008).

Friday, 4 July

9 am-11am  El conflicte lingüisticonacional a l’estat espanyol: una visió des dels EUA.
Ambler H. Moss, professor d’Estudis Internacionals a la Universitat de Miami i testimoni de la lluita per la recuperació de les llibertats i la democràcia a Catalunya, ja que va treballar al Consolat General dels EUA a Barcelona entre els anys 1964 i 1966.

11.30 am-2.30 pm Discursos sobre la Llengua en els partits polítics valencians.
Lluís Català Oltra, professor del Departament de Sociologia II de la UA i doctor en sociologia amb la tesi "Fonaments de la identitat territorial amb especial atenció a la identitat nacional. El cas valencià: discursos polítics sobre la identitat valenciana entre els militants de base del Bloc, EUPV i PSPV-PSOE".


Registration

Registration instructions

If the number of students registered does not reach the minimum established, the University of Alicante may decide to cancel the course.

Partnership

Sponsored by:

 

Collaborators:

 

University of Alicante 'Rafael Altamira' Summer Courses


Cursos de Verano de la Universidad de Alicante "Rafael Altamira"
Edificio Germán Bernácer - Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

For further information: informacio@ua.es, and for enquiries on this web server: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464