Saltar apartados

Aceite, el oro líquido. Elaboración, agroeconomía y química del aceite

General information

Olive oil is the essence of identity within the Mediterranean and thus it should be known and appreciated. This course provides with basic knowledge on its production process. The next agroeconomic features will be expounded on: extraction, attention to raw materials, physiochemical properties and their influence when classifying different types of oils. Practical sessions will include a visit to an olive mill and a tasting

  • Management: José Luis Todolí Torró / Raquel Sánchez Romero
  • Credits: 20 hours / 2 credits LRU / ECTS. 
  • Date: from 5 to 7July 2017
  • Price: students, PDI/PAS UA, alumniUA and unemployed 50€. General 75€.
  • Place: Centro Cultural El Teular. Plaza El Teular, s/n. 03820 Cocentaina
  • Sign-up requirements: students of the degree in Chemistry or the Master’s degree in Nutrition and Feeding, chemistry, food technology, agriculture or oil production professionals and any person willing to receive training on and know the process of oil production in further detail.
  • Diploma or certificate requirements: attending 80% of the sessions and submitting an essay or report – yet to be determined
  • Lingua franca: Spanish

Program

Wednesday 5th July 2017

09:00 – 10:30 ¿Cómo se obtiene el aceite? Miguel Ángel García González (Experto en el cultivo de plantaciones olivareras).
10:30 – 12:00 Introducción a los tipos de aceite. Clasificación oficial de los aceites. Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).
12:00 – 13:00 Las variedades de aceitunas españolas. Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).
13:00 – 14:00 Momento de cosecha y estado de las aceitunas. Sus consecuencias económicas y organolépticas. Mesa Redonda. Miguel Ángel García González (Experto en el cultivo de plantaciones olivareras), Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).

16:00 – 18:00 Día a día del olivar: poda, abono… Miguel Ángel García González (Experto en el cultivo de plantaciones olivareras).
18:00 – 20:30 Agroeconomía del aceite de oliva. Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya).

Thursday 6th July 2017

09:00 – 10:30 ¿Qué marca la diferencia? Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).
10:30 – 12:00 Marcando las diferencias. Técnicas empleadas para la determinación de los distintos parámetros. Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).
12:00 – 14:30 Ejercicio práctico. Este aceite, ¿a qué clase pertenece? Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).

Friday 7th July 2017

09:00 – 12:00 Visita a una almazara. Miguel Ángel García González (Experto en el cultivo de plantaciones olivareras), Juan Santiago Cascant Vicent (El Celler la Muntanya) y Raquel Sánchez Romero (Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología,  Universidad de Alicante).
12:00 – 14:00 Cata de aceite. Miguel Ángel García González (Experto en el cultivo de plantaciones olivareras).

 

Registration

Courses may be cancelled if the minimum number of participants is not reached.

Sponsors

Sponsors:

                    

 

                   

 

 

 

University of Alicante 'Rafael Altamira' Summer Courses


Cursos de Verano de la Universidad de Alicante "Rafael Altamira"
Edificio Germán Bernácer - Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

For further information: informacio@ua.es, and for enquiries on this web server: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464