Saltar apartados

La participació en xarxes potencia la internacionalització de les universitats

Els participants al Fòrum Vives «Xarxes universitàries: oportunitats i estratègies» analitzen a la Universitat de Barcelona la utilitat de les aliances universitàries internacionals.

Xarxa_Vives   Xarxa_Vives2

 

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.-15/03/2013

La utilitat de les aliances internacionals per a les institucions d’educació superior va ser objecte de debat al Fòrum Vives «Xarxes universitàries: oportunitats i estratègies» que va tenir lloc a la Universitat de Barcelona ahir dijous, 14 de març amb la participació del Consell General de rectors de la Xarxa Vives i de representants d’altres aliances europees. Les intervencions dels ponents van coincidir en què la implicació en xarxes potencia la internacionalització de les universitats.

A la jornada es va presentar un informe inèdit elaborat per la Xarxa Vives sobre les xarxes universitàries europees. Ignasi Casadesús, secretari executiu, va destacar que les universitats de la Xarxa participen a 25 de les 44 aliances analitzades. D’acord amb l’informe, un 58% de les xarxes estan conformades exclusivament per universitats, a un 19% participen també altres organitzacions educatives i en un 14% dels casos es tracta de xarxes amb participació d’universitats i empreses.

A la seua intervenció, el president de la Xarxa Vives i rector de la UB, Dídac Ramírez, va constatar que el benefici que les xarxes «és proporcional a la implicació i a l’aportació de les universitats membres», punt en el qual van coincidir els participants a la jornada. En el cas concret de la Xarxa, el vicepresident primer, Joan Viñas, va constatar que el retorn econòmic en projectes interuniversitaris obtingut per les universitats triplica la seua inversió, i va destacar que el major benefici passa, no obstant, per participar en el referent universitari del sud d’Europa.

El vicepresident III de la Xarxa i rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, va moderar una taula rodona que va comptar amb la participació de Joan Viñas; Marcello Scalisi, director executiu de la Unió de les Universitats de la Mediterrània (UNIMED); Jens Gabbe, responsable del comitè científic de l’Associació de Regions Frontereres Europees (ARFE); Christian Bataillou, profesor de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (qui va parlar de la utilitat de l’Agència Universitària de la Francofonia-AUF) i de Sergi Valera, coordinador de l’Agència de Postgrau de la UB (qui va parlar de les xarxes AUIP (Associació Universitària Iberoamericana de Postgrau) i EUCEN (Associació Europea per a l’Aprenentatge Permanent Universitari).

La jornada va tenir lloc en el marc d'un procés de reflexió que va començar amb el Fòrum Vives Les universitats de l'arc mediterrani. El temps de les aliances , que va tenir lloc a la Universitat Jaume I en febrer de 2012.

COMUNICAT DE LA XARXA VIVES D’UNIVERSITATS SOBRE INVERSIÓ EN RECERCA, CREIXEMENT I COMPETITIVITAT

 

Xarxa_Vives3

Actualidad Universitaria


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464