Saltar apartados

Josep Ramoneda "el règim que va eixir de la transició es troba en crisi"

El periodista, filòsof i escriptor, ha analitzat la relació entre Espanya i Catalunya a l'espai Seu Oberta de la Universitat d'Alacant

La xerrada va comptar amb una gran afluència de públic i de participació al debat posterior

 

Alacant, 30 de gener de 2014

Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor, ha sigut el protagonista del debat que organitza la Seu de la Universitat d'Alacant, conjuntament amb el diari El Pais, Seu Oberta, aquest dijous amb una conferència en la que ha tractat la relació actual entre Catalunya i Espanya.

El rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha estat l'encarregat de presentar l'acte, tot destacant “la importància que té l'espai de debat que representa Seu Oberta, en especial en els moments en els quals es troba la societat”.

Ramoneda va iniciar la seua intervenció lamentant “el reduccionisme en el qual han situat el debat, limitant-lo a u enfrontament entre nacionalistes, el que resulta molt poc interessant intel·lectualment”.

Davant una sala plena a vessar, el ponent va desgranar el que considera les claus de la situació en la qual es troba la relació actual entre Espanya i Catalunya. Ramoneda, va defensar la importància dels moviments socials “en un procés del qual, el president Artur Mas, no té el control, si de cas, intenta redreçar-lo” i va criticar que tant el govern espanyol, com el PSOE, “facen una lectura de la situació pròpia de temps passats, pensant que encara vivim en el pujolisme i que Mas, un dia, arribarà i es conformarà amb més diners”.

Per a Josep Ramoneda “el que hi ha en el fons és un problema de reconeixement de Catalunya” i ha apuntat que “cada vegada que Catalunya ha fet un pas cap a la independència, ha sigut senyal de que Espanya es troba en crisi” i en aquest sentit ha reblat que “el règim que va eixir de la transició es troba en crisi, està gripat. El que cal és una redistribució del poder amb un sistema més equilibrat” i va denunciar que “la crisi ha palesat la promiscuïtat entre el poder econòmic i el polític”.

En la seua anàlisi del procés, l'escriptor ha destacat l'hetereogeneïtat dels partits i moviments socials que donen suport a la consulta “el que fa que que siga tot molt volàtil” i ha carregat contra el que considera “la comoditat en la qual s'han instal·lat alguns amb el discurs del xoc de trens, pensant que algú frenarà”.

Ramoneda va ser molt crític amb “l'esquerra espanyola, a la qual veig desorientada i perduda, és un reflex de la socialdemocràcia a Europa, que encara no s'ha enterat dels canvis que van haver als anys 80” i encara va afegir “davant una de les grans crisis del capitalisme, l'esquerra no està, ni se l'espera”.

Actualidad Universitaria


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464