Saltar apartados

La UA analitza com afecta el canvi climàtic al clima mediterrani i a la societat

El darrer informe de l'ONU assenyala un clima més extrem en els pròxims anys, amb augment de les sequies, inundacions i temporals

Els experts han destacat que no adaptar el territori als canvis climàtics tindrà conseqüències per a la societat i l'activitat econòmica

  

Alacant, 10 de juliol de 2014

Augment de la sequia, les inundacions i els temporals, aquesta és la principal conclusió del cinqué informe sobre el canvi climàtic (IPCC) elaborat per les Nacions Unides i que aquesta setmana s'ha presentat al curs Un Clima que canvia: Investigació i Divulgació, que s'ha desenvolupat a la Seu de la Universitat d'Alacant a Cocentaina, dirigit pel catedràtic de Geografia Regional de la UA, Jorge Olcina.

El curs tenia com a objectiu analitzar el procés de canvi climàtic en el qual es troba el planeta i presentar les darreres investigacions en la matèria amb la finalitat de confirmar les hipòtesis sobre l'escalfament global i aportar solucions per a l'adequada adaptació a les futures condicions atmosfèriques.

Segons ha explicat Olcina, “la variació de dos o tres graus en la temperatura no és un problema, els éssers vius ens podem adaptar, la qüestió és el canvi en el clima mediterrani, que assenyala a una tendència als extrems i això sí que ens afecta com a societat”.

Una de les preocupacions, com assenyalava en la seua ponència la professora de Geografia Física de la Universitat de València, és el canvi de patrons en les pluges, que augmenten a la tardor de forma torrencial i disminueixen a la primavera, quan són més efectives per als pantans i per a l'agricultura.

Una altra dada significativa que s'ha apuntat durant el curs, en aquest cas per part del professor de la UA, Javier Miró, és l'augment de la temperatura mitjana durant les nits, un fenomen que s'observa des de fa uns vint anys.

Jorge Olcina ha assenyalat la importància d'adaptar el territori a les noves condicions meteorològiques, quelcom que “les administracions fa anys que no fan”. Segons el catedràtic, l'augment dels episodis d'inundacions, sequies o temporals, exigeixen que adaptem les nostres infraestructures, ja que aquests canvis afectaran a la nostra societat i a l'activitat econòmica.

En el curs han participat els coneguts “homes del temps” de TV3, Vicent Maurí i de la desapareguda Televisió Valenciana, Jordi Payà, que han abordat qüestions referides a la divulgació dels fenòmens meteorològics a la societat, sempre sense alarmismes, però sí amb rigor i credibilitat.

Actualidad Universitaria


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464