Saltar apartados

Facebook i tuits en bon valencià: una iniciativa nascuda al si de la UA

bonvalencia

Alacant, 6 de juny de 2012

Les xarxes socials formen, cada vegada més, part de la nostra vida i de la nostra quotidianitat, i també de la llengua en la qual ens expressem. Amb aquesta idea, i per aprofitar les possibilitats que ofereixen les xarxes socials, va nàixer En Bon Valencià, "apunts de llengua cada dia per a utilitzar el valencià d'una manera més correcta i adequada", una iniciativa impulsada per membres de la comunitat universitària de la Universitat d'Alacant en Facebook i Twitter.

En Bon Valencià ens proporciona cada dia, directament en el nostre compte de Twitter o Facebook, xicotetes dosis de correcció lingüística, en el format breu i directe propi dels micromissatges de Twitter. La manera habitual de presentar la informació és destacar alguna paraula o expressió incorrecta i proposar la solució correcta i adequada en un valencià estàndard. De tant en tant, a més, també s’ofereix informació d’interés introduïda amb la fórmula "sabies què...?".

Són diverses les iniciatives que aprofiten el suport de les xarxes socials per a difondre models de qualitat lingüística i resoldre dubtes als usuaris. Ara bé, segons ens explica Xavier, un dels responsables d’En Bon Valencià, "la pràctica totalitat tenen origen a Catalunya i tendeixen a presentar solucions vàlides per als errors pròpis d’allà. Trobàvem en falta un perfil que se centrara en l’àmbit valencià i proporcionara solucions valencianes per a errors valencians, ja que això facilita una major identificació dels usuaris". I sembla que Twitter ha acollit les seues piulades amb entusiasme, perquè en poc més de tres mesos de vida han superat ja els 600 seguidors, "més fins i tot que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, cosa que ens estimula molt perquè ens fa pensar que el que fem interessa a la gent".

En Bon Valencià es dirigeix a un públic ampli, des de l’estudiant de secundària fins a usuaris de tota la vida: "Hi ha molta gent que s’estima la llengua i que vol millorar el seu valencià, però que no pot o no vol assistir a classes. Fins i tot hi ha gent que, per edat, no ha pogut estudiar valencià en escola, però a qui els agradaria parlar millor. Per això intentem donar indicacions clares i directes, evitant l’academicisme i els tecnicismes. Intentem difondre un model de llengua estàndard vàlid per a totes les situacions, correcte i adequat, genuí però lliure de vulgarismes. I el denominem «bon valencià» perquè ens sembla una etiqueta transparent amb la qual qualsevol es pot identificar."

Els apunts que difonen per Facebook i Twitter solen estar relacionades amb qüestions d’actualitat: "no és retalls → retallades"; "no és despegar → envolar-se o enlairar-se"; "no és pitada → xiulada"; "no és pelotó (ciclisme) → pilot". A més, cada apunt sempre va acompanyat d’un enllaç que l’explica o l’il·lustra, i ací hi ha l’aspecte més singular d’En Bon Valencià davant d’altres iniciatives similars, ja que esdevé una manera de posar en contacte parlants, creadors i mitjans de comunicació a través de les seues anotacions, perquè aquestes sempre van dirigides a la creació en català/valencià, una llengua que està molt present en Internet com a mitjà d'expressió habitual, ja que, segons indiquen alguns estudis recents, actualment ocupa el vuitè lloc entre les llengües més utilitzades en Internet.

Actualidad Universitaria


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464