Saltar apartados

Antoni Miro y Alcoi

La càtedra d’Antoni Miró obri una gran porta per a recuperar l’essència del que som: «el fet de ser poble». La nostra cultura, la identitat que ens marca i distingeix, és el gran paraigua sota el qual estudiem l’art més actual, el contemporani, de la mà d’un «gran» del nostre temps. Un coetani amb majúscules, icona dels valors de la nostra terra, que ens ha pintat, esculpit i gravat de manera magistral sota l’empremta del realisme social.  

Antoni Miró és una figura indiscutible de l’art contemporani del segle XX i XXI. Fill del seu temps, compromès amb la realitat que viu, Miró fa «art que crida». Els seus pinzells han denunciat la realitat del nostre territori fins gairebé quedar-se muts. Han sigut altaveu, clar i ras, de les nostres penúries, dels fets més escandalosos d’una societat, la nostra, capaç del millor i el pitjor. Eixa terra que va acollir guerres i solidaritat, abusos urbanístics, repressions; i també, eixe poble capaç de mirar cap endavant per a tornar a retrobar-se valent, orgullós de ser més poble que mai. L’«art denúncia» de Miró, sempre reflexió de les nostres particularitats, tomba també les fronteres reals, i es converteix en «veu» de la desigualtat, el patiment o la guerra, i de valors atemporals i universals.

Antoni Miró sempre ha dit que «la pintura ha d’opinar» i la seua prolífica obra així ens ho demostra. L’autor recrea l’existència quotidiana sense deixar, de banda, el fet artístic, i també hi reflexiona. La seua és una obra d’enorme actualitat i, al mateix temps, d’una atemporalitat sorprenent. És la sort dels grans: sense voler-ho ni saber-ho es converteixen en clàssics, creen eixa espurna màgica que uns altres copiaran, temps després, per a obrir nous camins artístics.

Estem segurs que aquesta càtedra serà un gran pou del qual beuran molts artistes, presents i futurs. Una càtedra que pretén impulsar l’art contemporani des d’un vessant multidisciplinari i interartístic; que neix per impulsar l’estudi i la difusió artística més actual, però utilitzant una dimensió comparativa, impulsant la cultura i identitat pròpia des del fet singular d’allò que som com a poble. Per tant, la càtedra serà també font de coneixement per als estudiosos d’altres branques que estudien la nostra identitat.

Les administracions públiques, entre aquestes, l’Ajuntament com a ens democràtic i proper; i la universitat, com a entitat educadora, tenim l’obligació d’apropar als ciutadans, sense cap distinció, cultura i educació. Conèixer el que hem sigut, com som i què volem ser, és imprescindible per a ser una societat democràtica, culta i lliure. La cultura és llibertat, i només des de la llibertat podrem treballar per aconseguir que els habitants futurs d’aquesta terra estiguen orgullosos de ser i dir-se «valencians».

Antoni Francés
Alcalde d’Alcoi

Presentació de la Càtedra a Alcoi: Manuel Palomar, Rector de la Universitat, Antoni Francés, alcalde d'Alcoi, Romà de Calle, crític d'art, Enric Balaguer, director de la Càtedra.

Membres de la Comissió de Seguiment de la Càtedra en la presentació a Alcoi.

Actuació de la Coral de la Universitat d'Alacant.

Actuació del cantant Feliu Ventura.

 

Cátedra Antoni Miró de Arte Contemporáneo


Secretariado de Promoción Cultural y Lingüística
http://web.ua.es/spcl
Universidad de Alicante
Carretera San Vicente s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9821

Twitter: http://facebook.com/culturaenlaua

Facebook: http://twiiter.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464