Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • XII Premis de la Crítica de l'Institut..eruniversitari de Filologia Valenciana

XII Premis de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

Alacant, 8 de maig de 2014

Com a rector de la Universitat d’Alacant vull expressar la importància que actes com aquest tenen en la vida universitària.

D'acord amb el nostre Pla Estratègic, la UA treballa per ser un referent d'identitat per a la nostra societat. Entre els valors que volem que ens identifiquen hi ha el pensament crític i el compromís amb l'extensió i l'ús normal del valencià, els quals s’expressen de manera inequívoca en els Premis de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Aquests premis tenen com a objectiu l’exercici de la crítica a través d’una acció constructiva que ens porte cap a la millora constant, per tal d’aconseguir l’objectiu de l’excel•lència, i la finalitat de reconèixer i valorar la qualitat, en les diverses modalitats en què són atorgats, de la creació literària, l’expressió escènica, la comunicació i difusió cultural o la recerca lingüística i literària. Uns premis que també volen reconèixer, de manera explícita, el compromís social dels investigadors i els creadors valencians amb la seua llengua i amb la seua societat. Per tant, el pensament crític, la qualitat i el compromís social amb l'extensió i l'ús normal del valencià són valors que caracteritzen la nostra vida universitària i que s’expressen amb activitats com aquest acte de lliurament dels Premis de la Crítica.

La UA té un compromís ferm amb la normalització de l'ús social del valencià. Ja fa més de 20 anys que impartim docència en valencià en diferents titulacions, sobretot en les facultats de Filosofia i Lletres i d'Educació. No obstant això, el percentatge de docència en valencià, malgrat l'esforç realitzat pels més de 200 docents que han impartit matèries universitàries en valencià, necessita una bona empenta i per això estem fent un esforç de transformació, noves estructures (com el Servei de Llengües i Cultura) i de millora per adaptar-nos a les demandes educatives actuals i oferir al nostre alumnat els avantatges de l'educació plurilingüe. Ací, és necessari, i ho demane com a rector, el compromís i lleialtat institucional de les persones involucrades en els nous canvis per a millora i reforçament del valencià. Com a resultat d'aquest esforç, la Universitat d'Alacant va aprovar en el Consell de Govern del 26 de setembre de 2013, al començament d’aquest curs acadèmic, el Pla d'Increment del Valencià i d'altres Llengües en la Docència 2013-2016, que afecta transversalment tots els col•lectius que integren la comunitat universitària i que té com a principal objectiu millorar i augmentar l'oferta de docència en valencià i en llengües no oficials, fonamentalment en anglès.

L’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana té al darrere una història important. Va ser creat l'any 1978 per Manuel Sanchis Guarner com a organisme de la Universitat de València i l'any 1994 va esdevenir l'actual Institut de Filologia Valenciana, un centre format per investigadors de les universitats d’Alacant, de València i Jaume I de Castelló que té com a objectiu la recerca sobre el valencià, com a varietat específica de la llengua catalana, en tots els vessants de la comunicació social, de la producció literària i de les manifestacions col•lectives de la cultura pròpia. Enguany, per tant, es compleixen vint anys de la transformació de l'Institut de Filologia Valenciana originari en l'actual Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Permeteu-me que us expresse l’enhorabona per aquest aniversari.

Les universitats, a l’igual que el conjunt de la societat, estem passant una època complexa. La crisi econòmica, que ha colpit amb força la societat valenciana, afecta de manera molt important la nostra universitat. Són coneguts els problemes de finançament que enfrontem les universitats valencianes i els problemes econòmics que té gran part del nostre alumnat i les seues famílies, problemes que els dificulten la realització d'estudis universitaris. Malgrat els obstacles, la Universitat d'Alacant intenta actuar sempre de manera solidària amb els col•lectius més necessitats i dur sempre endavant els objectius que la societat ens encomana.

Però no es tracta només d'una crisi econòmica. Hi ha també un model de societat que alguns volen modificar amb l'excusa de la crisi. Un nou model, menys solidari, que implica el transvasament de recursos públics a la iniciativa privada. Dins d'aquest programa de desmantellament de l'estat del benestar s'ha atacat de manera molt significativa el món de la cultura i el món de l'educació.

Potser l'atac més significatiu que ha rebut el món cultural valencià en els darrers anys ha sigut el tancament de Ràdio Televisió Valenciana després de vint-i-cinc anys de la seua creació. He de dir que les universitats públiques van crear una comissió delegada de la CRUPV (Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes), i que el nostre representant és el professor Mikel Forcada. La periodista Xelo Miralles, que ha sigut protagonista destacada de la història de la televisió valenciana, ens ha explicat en la seua conferència tot el procés, des la il•lusió inicial que va generar la creació de Canal 9 fins a la degradació progressiva d’aquesta, la qual va acabar amb al tancament de la ràdio i la televisió valencianes al novembre passat. Una televisió i una ràdio que, d'acord amb la llei de creació, hauria d'haver tingut entre les seues finalitats principals la promoció i la protecció lingüística de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. Reflexionem: som l'única comunitat autònoma sense una ràdio i una televisió pròpies. Quin futur té una llengua, la nostra llengua, sense mitjans de comunicació?

El món de l'educació també esta patint una agressió important en dos àmbits: l'ofegament econòmic de l'ensenyament públic i, paral•lelament, l'agressió a l'ensenyament en valencià. El món educatiu necessita tranquil•litat i consens, però des de fa alguns anys l'ensenyament públic i, especialment, l'ensenyament en valencià, es troben a la defensiva davant dels retrocessos que estan patint. Situacions com l'arranjament escolar, el tancament de línies educatives en valencià o la pèrdua de presència del valencià en els nous programes educatius plurilingües mostren el retrocés que està experimentant l'ensenyament públic i, sobretot, l'ensenyament en valencià.

En un context com el que acabem de descriure és especialment important el compromís de les persones i de les institucions. Els Premis de la Crítica es van crear precisament per reconèixer el treball compromès de creadors, professionals i intel•lectuals en favor de la nostra llengua i de la nostra cultura. Un treball que, malgrat les dificultats, aconsegueix l'excel•lència i contribueix a millorar el nostre entorn. Un treball, en definitiva, que mostra que és gràcies a l'esforç i al compromís de totes i de tots que la societat valenciana avançarà malgrat les dificultats.

És per això que vull expressar la meua felicitació i la de la Universitat d’Alacant a tots els premiats. Enhorabona, per tant, a Esperança Camps, a Dani Miquel, a la companyia Xarxa Teatre, a tot l'equip de La Veu del País Valencià, a Jaume Silvestre i a Mari Àngels Francès. El seu esforç és un exemple a seguir.

L'enhorabona també a Xelo Miralles per la seua excel•lent conferència, especialment oportuna en els temps que vivim.

Gràcies a tots. 

Oficina del Rector


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464