Saltar apartados

Acto de graduación del alumnado de la Facultad de Filosofía y Letras.

Alicante, 16 de noviembre de 2012

Molt bona vesprada.

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies a totes i a tots per haver-nos volgut acompanyar hui ací, al Paranimf de la nostra universitat, en aquesta solemne cerimònia de graduació de titulats i titulades de la Universitat d’Alacant, que per a mi és un plaer i un honor presidir.

He de confessar-vos que em fa molta il•lusió estar ací amb tots vosaltres, i per diversos motius. En primer lloc, perquè veig que la vostra faena durant aquests anys, el vostre esforç, ha culminat en un procés de formació i en un resultat tangible, que és la vostra graduació. I en segon lloc, perquè també comprove que la nostra faena com a docents, com a personal d’administració i serveis, com a, en definitiva, comunitat universitària, ha fructificat en tots vosaltres, que al capdavall sou la justificació i el motor que ens impulsa, i ens ha d’impulsar, a treballar cada vegada més i millor.

A pesar de totes les dificultats, de tots els entrebancs, dels moments de desànim, si tenim els objectius clars i si conservem la il•lusió que ens va portar, per exemple, a estudiar, o a dedicar-nos a l’ensenyament, o a la investigació, eixirem endavant i aconseguirem les nostres metes. Vosaltres, hui, heu fet el primer pas.

Ara, heu d’oferir a la societat tot el que heu après, i heu de donar-li el millor de vosaltres, que estic segur que és molt. Teniu per davant, doncs, un repte apassionant, que sé que acomplireu de manera satisfactòria, i que farà que la Universitat d’Alacant se senta orgullosa de vosaltres.

Permeteu-me ara que dedique unes paraules d’agraïment i reconeixement a l’escriptora, investigadora de la literatura i acadèmica Carme Riera, que avui ens honora en acompanyar-nos en aquest acte de graduació.

Estic segur que totes i tots coneixeu la personalitat literària de Carme Riera, tan rica i ja tan extensa, des de Te deix amor, la mar com a penyora, que va publicar el 1975, fins a Natura quasi morta, la seua última obra, en la qual s’endinsa per primera vegada en el gènere de la novel•la negra.

Carme Riera ha conreat la literatura en castellà i en català, en el seu bell català de Mallorca; la seua obra està traduïda a una quinzena d'idiomes; ha estat guardonada amb els premis literaris més importants en llengua catalana; ha transitat els territoris de la creació i de la recerca. Però, per damunt de tot, Carme Riera és capaç de seduir-nos gràcies a la seua poderosa personalitat literària i a la riquesa de la seua prosa i de la seua mirada.

Gràcies, de nou, Carme, per estar avui entre nosaltres i per impartir la Lliçó de fi de curs d’aquest acte de graduació de l’alumnat de la Facultat de Filosofia i Lletres. És tot un honor i un orgull per a la Universitat d’Alacant comptar amb el teu mestratge.

Quisiera aprovechar la ocasión que me brinda este acto para destacar delante de todos vosotros el valor del conocimiento y de la formación universitaria. La formación universitaria supera la mera transmisión y acumulación de la información, ya que aporta un elemento altamente valioso para nuestro desarrollo personal y profesional, en proporcionarnos una comprensión mucho más compleja y profunda de la realidad. Además, nos hace menos vulnerables, nos aporta seguridad, nos hace menos manipulables y, por consiguiente, dueños de nuestro propio destino.

Si la formación universitaria, por tanto, nos aporta este elemento añadido que nos permite aprehender la complejidad del mundo y consolidar nuestra personalidad, alcanzar el conocimiento aún va más allá, puesto que nos proporciona una serie de habilidades transversales, moldea nuestra actitud hacia un aprendizaje constante y a lo largo de toda la vida, y nos obliga a forjarnos una disciplina de trabajo que nos será útil en cualquier situación de nuestra vida laboral y profesional, con independencia de los estudios que hayamos realizado.

Todo ello, por tanto, requiere que la universidad ofrezca una formación integral y de calidad al alumnado, que sea capaz de motivarlo y despertar en él una inquietud permanente en pos del conocimiento que repercuta, una vez egresado, en una mayor competencia en su trabajo, una motivación permanente por mejorar y continuar formándose, y una disposición para asumir y desarrollar todo tipo de tareas y de responsabilidades. Y al alumnado, huelga decirlo, hay que pedirle trabajo y dedicación; que sea capaz de asumir una cultura del esfuerzo que, en definitiva, le lleve a la excelencia personal y profesional.

Vosotras y vosotros habéis adquirido ese conocimiento a través de la formación universitaria de una Universidad pública, la Universidad de Alicante, y quisiera felicitar y agradecer a todo el personal que trabaja en la Facultad de Filosofia y Letras con su Decano a la cabeza por el compromiso y lealtad institucional con la enseñanza al servicio de los estudiantes.

Dejadme, por último, que dé a las nuevas graduadas y a los nuevos graduados mi más sentida enhorabuena.

Muchas gracias / Moltes gràcies.

 

Oficina del Rector


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464