Saltar apartados

Inauguración de la III Jornada de Docencia Universitaria en Valenciano.

Alicante, 17 de abril de 2013

Professores, professors, amigues, amics, bon dia. 

Benvingudes i benvinguts a la III Jornada de Docència Universitària en Valencià, un fòrum de trobament de tot el PDI que imparteix (ha impartit o impartirà) docència en valencià a la Universitat d’Alacant i que respon a l’objectiu establit en l’acció PDI-A4 de les Accions de Desplegament del Pla de Política Lingüística ("Crear grups de treball i xarxes d’intercanvi d’experiències i recursos entre PDI que ensenya en valencià"). 

I ens retrobem per a reflexionar sobre el paper i la importància que té fer docència en valencià en el nostre àmbit lingüístic, social i laboral, i què comporta fer docència en valencià a la Universitat d’Alacant a partir del testimoni i l’experiència de docents d’aquesta universitat. I també ens retrobem per informar la comunitat de docents de la UA de les iniciatives dutes a terme per desplegar el Pla Pluriennal de Política Lingüística de la UA, especialment per incrementar la docència en valencià. 

A continuació m’agradaria presentar vos les mesures per a incrementar la docència en valencià a la Universitat d'Alacant. 

Els membres de l'actual equip de direcció ens hem compromés a donar un impuls considerable a la política lingüística en la universitat. Una política lingüística que millore sensiblement la presència del valencià en els usos institucionals i de gestió i en tots els àmbits de la docència. Una política que faça real aquesta responsabilitat que tenim, pel fet de ser una administració pública valenciana, de promoció de l'ús del valencià en tot els camps relacionats amb l'ensenyament superior, la recerca i la transferència del coneixement i la tecnologia. 

Per això, pròximament, ens dotarem d'un reglament d'usos lingüístics institucionals i d'un pla d'increment del valencià en la docència. 

Coneixem la nostra situació sociolingüística i la de la nostra societat, i sabem que disposem d'un bon col•lectiu de PDI implicat en la política lingüística i en la qualitat del seu treball. A partir d'aquesta realitat ens estem fixant uns objectius realistes, assumibles per la comunitat universitària, i positius per al bon servei que la Universitat ha de donar als seus estudiants i a la societat en general. 

En aquest sentit, i a pesar de les limitacions econòmiques que patim, estem elaborant un pla d'increment de la docència en valencià per als pròxims cursos. Un pla que es fixe com a metes que durant el curs 2015/2016 la docència en valencià arribe a totes les titulacions i represente un 15% del total de crèdits impartits en les titulacions de grau. 

Per això, caldrà crear i desplegar un pla de formació lingüística del PDI de manera que tots els departaments disposen de prou professorat amb les competències suficients per a poder impartir docència en valencià. 

Continuarem fent convocatòries per a elaborar materials docents nous en valencià i mantindrem l'assessorament lingüístic per a revisar o traduir tota mena de materials docents (manuals, apunts, presentacions, pràctiques, exàmens, etc.). 

Vosaltres sou la punta de llança que ens ha permés posar els fonaments de la docència en valencià i que ara ens permet fixar-nos uns objectius realistes que facen possible que tots els estudiants de la Universitat d'Alacant, d'ací uns cursos, puguen tenir docència en valencià, perquè és el seu dret, perquè és bo per a la seua formació i per a l'accés al mercat laboral. I, també, perquè és la nostra responsabilitat com a servei públic universitari. 

Com a rector i en nom de l'equip de direcció us agraïsc la faena que feu i el vostre compromís amb les polítiques innovadores de la Universitat i amb el valencià. Us necessitem. 

Estigueu convençuts que prendrem nota de les vostres aportacions i les tindrem en compte. 

Moltes gràcies per la vostra participació i Esperem que en pugueu traure el màxim profit. Queda inaugurada, per tant, la III Jornada de Docència Universitària en Valencià.

 

Oficina del Rector


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464