Saltar apartados

L'AMENAÇA DE L'EXTREMA DRETA

Información general

L'AMENAÇA DE L'EXTREMA DRETA

Estudis dels moviments d'extrema dreta a Europa i altres països, tractant d'explicar l'origen i les causes d'aquest atac als valors democràtics d'Occident, així com, en certa mesura, emetre propostes de solució davant l'avançament de la "marea negra". Des dels feixistes nacionals que brollen que apareixen fins els nous moviments de dreta autoritària, tractarem els casos de països democràtics que viuen un desenvolupament exponencial del vot a favor de l'extrema dreta. 

 • Fecha: Del 17 al 19 de julio de 2013
 • Lugar: Campus de la Universidad de Alicante. Aula Magna, Facutad de Filosofía y Letras II 
 • Coordinación: José J. Sanmartín, profesor titular de Ciencia Política y de la Administración de la Universidad de Alicante. 
 • Créditos: 3
 • Horas: 50,5 h (25,5 h presenciales / 25 h on-line)
 • Precio:
  • Estudiantes, desempleados: 90 €
  • General: 110 €
 • Lengua vehicular: valenciano

Programa

Miércoles 17 de juliol

9:30-10:00 Obertura i inauguració del curs.
José J. Sanmartín, Professor titular de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat d'Alacant
Eva Valero Juan, Directora del CEMAB (Centre d'Estudis Mario Benedetti)

10:00-12:00 Conferència "La teoria política de la nova dreta europea" (ND)  Joan Antón Mellón (Universidad de Barcelona). Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Barcelona (UB). Línies de recerca sobre radicalisme i intel·ligència i anàlisi estratègica. La seua obra més recent és El fascismo clásico (1919-1945) y sus epígonos (Madrid, Tecnos, 2012).

12:00-14:00 Conferència “L'extrema dreta a l'aguait de la crisi econòmica i l'assaltament a la democràcia”. Bernabé Aledeguer (Universitat d'Alacant). Politòleg. Premi extraordinari de llicenciatura, certificat d'excel·lència acadèmica de la Generalitat Valenciana i del Ministeri d'Educació (Govern d'Espanya). Màster en Lideratge Polític (UA), en Gestió de la Formació (Institut Europeu d'Estudis Empresarials) i en Formació del Professorat de Secundària i Batxillerat (UMH). Docent universitari en Ciència Política i Gestió Pública en titulacions de la UA com Sociologia, Ciències del Treball i en el màster en Lideratge Polític i Adreça d'Institucions Politicoadministrativas.

16:30-18:30 L'extrema dreta valenciana i el discurs de l'anticatalanisme. 
Vicent Flor i Moreno, llicenciat en Ciències Polítiques per la UNED i Doctor en Sociologia per la Universitat de València. Professor associat en el Departament de Sociologia i Antropologia Social per la Universitat de València i autor, entre d'altres, del llibre "Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i identitat valenciana". 

19:00-20:30 Taula rodona "El perill de l’extrema dreta. Experiències i testimonis" José Antonio Muñoz Grau (escriptor i professor), Víctor Domínguez (Universitat d'Alacant), José Chofre (professor de Dret Constitucional, Universitat d'Alacant) i Pastor Gato (professor de Ciència Política i de l'Administració, Universitat d'Alacant).

Jueves 18 de julio
10:00-12:00 Xarxa N-S: imatges i missatges del moviment nacional-socialista avui. Marià Sánchez Soler (Alacant, 1954). Doctor per la Universitat d'Alacant. Historiador i escriptor. Autor dels llibres Los hijos del 20-N (1993), Descenso a los fascismos (1998), Ricos por la patria (2001, premi Rodolfo Walsh), Los Franco, S.A. (2003), Los banqueros de Franco (2005) i La transición sangrienta (2010). Novel·lista, premi Francisco García Pavón de Narrativa, premi internacional de novel·la negra L'H Confidencial i premi de la crítica literària valenciana en la la seua modalitat d'assaig.

12:00-14:00 Presentación "Evolució electoral dels partits d’extrema dreta a Europa"  Irene Belmonte, professora col·laboradora de Ciència Política i de l'Administració (UMH). La seua línia de recerca principal se centra en la modernització de l'administració pública, especialment referent a l'adaptació de la gestió públca local al paradigma del nou servei públic. Altres línies del seu treball s'enquadren en l'estudi dels sistemes i el comportament electoral i les seues conseqüències sobre el sistema polític, l'anàlisi de les possibilitats de les noves tecnologies aplicades al govern i l'avaluació de les polítiques públiques d'igualtat en els estats del benestar.

16:30-18:30 “L’odi compartit. L'evolució del feixisme a Itàlia i França avui". Josep J. Sanmartín, professor titular de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat d'Alacant. Director del Curs “Servicios de Inteligencia y Seguridad Internacional”. Soci perpetu  d'American Political Science Association, American Historical Association, International Political Science Association, etc. Autor: “La coartada intelectual de la extrema derecha”, Claves de razón pràctica, juliol de 2012; “Los alquimistas del mal. Servicios de inteligencia frente al terrorismo global”, AA Inteligencia (Xile), lloc web:  http://www.aainteligencia.cl/?p=255

18:30-20:30 Espanya: de la ultradreta tradicional a la postindustrial Xavier Casals i Meseguer, doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Ha publicat diversos estudis sobre la ultraderecha espanyola i internacional, entre els quals destaquen Neonazis en España. De las audiciones wagnerianas a los skinheads (1966-1995) (1995); La tentación neofascista en España (1998); Ultrapatriotas. Extrema derecha y nacionalismo de la guerra fría a la era de la globalización (2003); Ultracatalunya. L’extrema dreta a Catalunya: de l’emergència del búnker al rebuig de les mesquites (1966-2006) (2007). És editor i coautor de Political survival on the extreme right (2005). És docent en diferents universitats i té un blog dedicat a extremisme i democràcia. 

Viernes 19 de juliol

10:00-14:00 Taller de casos pràctics 
Josep J. Sanmartín i Bernabé Aldeguer
- Taller 1: Estratègies d’infiltració de l’extrema dreta
- Taller 2: El discurs de l’extrema dreta
- Taller 3: El “model” del Ku Klux Klan
- Taller 4: Riscos de creixement de l’extrema dreta a Espanya

14:00-15:00 Recapitulación y clausura del curso.

Matrícula

Si el número de alumnos matriculados en el curso no supera el mínimo establecido, la Universidad de Alicante puede resolver la no celebración del mismo.

Patrocinadores

 

  

Cursos de Verano de la Universidad de Alicante 'Rafael Altamira'


Cursos de Verano de la Universidad de Alicante "Rafael Altamira"
Edificio Germán Bernácer - Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464