Saltar apartados

Política lingüística: dinàmica centre-perifèria

Información general

La tensió centre-perifèria ha arribat al seu punt més àlgid, especialment pel procés sobiranista català, però també pel context basc o per l’ascens de forces nacionalistes perifèriques com les valencianes. I justament perquè les nacions perifèriques espanyoles tenen en la llengua un dels trets significatius, la llengua es converteix en un dels eixos de la disputa centre-perifèria, tant en l’àmbit transversal juridicopolític, com en els àmbits parcials educatiu o comunicatiu. Per això parlarem de política lingüística i en quina mesura les polítiques lingüístiques de centre i perifèria són polítiques nacionals.

 • Fecha: Del 2 al 4 de julio de 2014
 • Lugar: Sede Ciudad de Alicante
 • Coordinación: Brauli Montoya Abat. Profesor del departamento de Filologia Catalana de la Universidad de Alicante
 • Créditos: 1 LRU / 1 ECTS (validable por 1 crédito para la Capacitació o el Diploma de Mestre en Valencià)
 • Horas: 15
 • Precio:
  • Estudiantes, desempleados: 60 €
  • General: 80 €
 • Lengua vehicular: valenciano
 • Requisitos de acceso: alumnos de la Universidad de Alicante o cualquier persona interesada
 • Requisitos para la obtención del diploma o certificado: asistencia al 80% de las sesiones y resumen individual de cada una de las conferencias y valoraciones personales de los temas tratados.

Programa -Díptico

Miercoles 2 de julio

09:00-09:30 Inauguración del curso
Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant.
Brauli Montoya Abat, professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant.

09:30-11:00  Política i planificació lingüística en la perifèria en època de recentralització.
M. Àngel Pradilla Cardona, doctor en Filologia Catalana, professor a la Universitat Rovira i Virgili, i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.
És especialista en sociolingüística de la variació i en la sociologia del llenguatge i autor, entre altres moltes obres, dels llibres El laberint valencià. Apunts per a una sociolingüística del conflicte (2004) i De política i planificació lingüística (2011).

11:00-11:45 Conferència inaugural dels Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant a la Seu Ciutat d'Alacant: La latinidad que nos une y la presencia del catalán en Rumanía. Marius Sala, lingüista romanès, expert en llengües romàniques comparades i Acadèmic de l'Acadèmia Romanesa, i vicepresident de la mateixa, membre corresponent de la RAE. Presentat per Catalina lliescu, coordinadora acadèmica dels Cursos d'Estiu "Rafael Altamira".

11:45-14:30  El nacionalismo lingüístico español.
Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid, membre del comitè científic de Linguamón - Casa de les Llengües de la Generalitat de Catalunya i autor de l'obra El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva (Barcelona, Península, 2008)

Jueves 3 de julio

09:00-11:00  El dret com a eina de política nacional i lingüística: dinàmica centre-perifèria.
Manuel Francisco Alcaraz Ramos, professor de Dret Constitucional a la Universitat d'Alacant, autor de diversos llibres sobre nacionalisme i pluralisme lingüístic, entre els quals destaquen El pluralismo lingüístico en la constitución española. Congrés dels Diputats. Madrid, 1999 i El régimen jurídico de las lenguas en la Comunidad Valenciana. Universitat d'Alacant. Alacant, 1999.

11:30-14:30  Les connotacions ideològiques dels models lingüístics valencians des de la perspectiva del pluricentrisme
Josep Àngel Mas i Castells, doctor en Filologia per la Universitat de València i especialista en la sociolingüística de la variació, especialment en l’anàlisi de les connotacions ideològiques de l’ús de determinades variants formals en la comunitat lingüística valenciana. Autor de l'obra El morfema ideològic. Una anàlisi crítica dels models de llengua valencians (2008).

Viernes 4 de julio

09:00-11:00  Planificació lingüística en l'àmbit educatiu.
Antoni Mas i Miralles, doctor en Filologia Catalana, professor titular de la Universitat d'Alacant, especialista en sociolingüística i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Autor, entre altres obres, de La interrupció lingüística a Guardamar (el camí cap a la substitució) i de La transmissió familiar del valencià (en companyia de Brauli Montoiya).

11:30-14:30 Discursos sobre la Llengua en els partits polítics valencians.
Lluís Català Oltra, professor del Departament de Sociologia II de la UA i doctor en sociologia amb la tesi "Fonaments de la identitat territorial amb especial atenció a la identitat nacional. El cas valencià: discursos polítics sobre la identitat valenciana entre els militants de base del Bloc, EUPV i PSPV-PSOE".Matrícula

Instrucciones de matrícula

Si el número de alumnos matriculados en el curso no supera el mínimo establecido la Universidad de Alicante puede resolver la no celebración del mismo.

Patrocinadores

Patrocina:

 

Colabora:

  

Cursos de Verano de la Universidad de Alicante 'Rafael Altamira'


Cursos de Verano de la Universidad de Alicante "Rafael Altamira"
Edificio Germán Bernácer - Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464