Saltar apartados

Música, ficció audiovisual, cómic i literatura digital, actualitat, relacions trasmediàtiques i aproximació crítica

Información general 

Sembla que el món universitari encara es resisteix a la cultura popular de masses, malgrat que en altres països l’estudi de la literatura conviu amb el de les sèries de televisió, el rock o els videojocs com a esferes de producció cultural. No hi ha dubte que aquests àmbits contribueixen al coneixement i la comprensió de les societats de les quals formem part. Aquest curs vol ser un aparador de l’estat actual de la música, el còmic, la ficció audiovisual i la literatura hipermèdia. A més, també pretén indagar les connexions que estableixen tots aquests llenguatges i la complexa trama d’influències mútues. Finalment, ens agradaria respondre unes quantes preguntes relacionades amb l’interés acadèmic d’aquests àmbits creatius: es pot estudiar la música pop o les sèries televisives amb el mateix rigor acadèmic que la literatura? Com contribueix l’estudi de la dansa, la novel•la gràfica o el cinema al coneixement de la nostra cultura i la nostra societat?

 • Fecha: Del 14 al 17 de julio de 2014
 • Lugar: Salon de Actos del Germán Bernácer. Campus de la Universidad de Alicante 
 • Coordinación: Eduard Baile López, profesor del departamento de Filologia Catalana / Antoni Maestre Brotons, profesor del departamento de Filologia Catalana
 • Créditos: 2 LRU / 2 ECTS (validable por 2 créditos para la Capacitació o el Diploma de Mestre en Valencià)
 • Horas: 20
 • Precio:
  • Estudiantes, desempleados: 70 €
  • General: 90 €
 • Lengua vehicular: valencià
 • Requisitos de acceso: alumnos de la Universidad de Alicante o cualquier persona interesada
 • Requisitos para la obtención del diploma o certificado: asistencia a todas  las sesiones. Creación de un blog sobre el curso con notícias sobre las intervenciones, articulos , enlaces, vídeos y entrevistas

Programa -Díptico

Lunes 14 de julio

(Ficció audiovisual)

09:00-09:15. Presentació del curs.
Carles Cortés Orts, Vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant
Eduard Baile López, profesor del departamento de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant
Antoni Maestre Brotons, profesor del departamento de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant

09:15-11:15  “Els nous corrents del cinema català”. Joaquim Espinós (professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant)

11:30-14:30  “It’s not TV; it’s HBO: el boom de la ficció televisiva. Còmic i sèries: Walking Dead i Buffy The Vampire Slayer”. Toni Maestre i Eduard Baile  (professors del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant)

Martes 15 de julio

(Literatura digital i videoclips)

09:00-11:00  “Les novel•les hipermèdia i els sentits”. Bryan Barrachina (Professor de llengua de  l’ONU, Grup Hermeneia de recerca de literatura digital)

11:30-14:30  “El videoclip com a cruïlla de llenguatges: musical, videogràfic i publicitari”. Raúl Rodríguez (professor departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant).

Miércoles 16 de julio

(Música)

09:00-11:00  “La música en català com a estratègia de normalització lingüística al País Valencià”. Xavier Sarrià (Obrint Pas)

11:30-14:30   “Música popular contemporània i tecnologies digitals. Una aproximació teòrica”. Joan Elies Adell (Espai Llull de la Generalitat de Catalunya)

Jueves 17 de  julio

(Còmic)

09:00-11:00  “De Tintín a la franja de Gaza: el periodisme en el còmic, de l'anècdota al reportatge”. Jordi Canyissà (crític especialitzat i autor).

11:30-14:30  “L'altra novel•la gràfica espanyola: els primers tebeos per adults?” Antoni Guiral (crític especialitzat , assessor editoral i autor).

 

Matrícula

Instrucciones de matrícula

Si el número de alumnos matriculados en el curso no supera el mínimo establecido la Universidad de Alicante puede resolver la no celebración del mismo.

Patrocinadores

Cursos de Verano de la Universidad de Alicante 'Rafael Altamira'


Cursos de Verano de la Universidad de Alicante "Rafael Altamira"
Edificio Germán Bernácer - Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9827

Fax: (+34) 96 590 3839

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Para más información: informacio@ua.es, y para temas relacionados con este servidor Web: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464