XXI CURS DE SOCIOLINGÜÍSTICA DE LA NUCIA: Ensenyament, difusió i ús de la norma lingüística (1) 24-25 d’octubre i 7-8 de novembre, 2008 Curs de 30 hores (2 crèdits)
INSTITUT INTERUNIVERSITARI DE FILOLOGIA VALENCIANA
SEU UNIVERSITÀRIA DE LA NUCIA (UNIVERSITAT D'ALACANT)

Dedicarem aquesta 21a edició dels Cursos de Sociolingüística de la Nucia a reflexionar sobre la norma lingüística com a veritable fonament del procés de redreçament de l’ús social de la llengua.

Els ponents d’enguany s’ocuparan dels vessants intern i extern de la norma: la constitució del cos normatiu i del paper que aquest fa com a vertebrador de la diversitat dialectal i de la identitat col·lectiva. Reservarem també un espai important per a parar atenció sobre l’ensenyament de la norma i sobre la difusió d’aquesta a través dels mitjans de comunicació.

PROGRAMA

divendres, 24 d’octubre, 2008

16.00-17.00 h Lliurament de materials als inscrits, Acte d’inauguració.

17.00-18.30 h Miquel Àngel Pradilla (Universitat Rovira i Virgili, Institut d’Estudis Catalans): “Un model formal transautonòmic per a unes terres de cruïlla: les comarques de la diòcesi de Tortosa”

19.00- 21.30 h Josep M. Escolano (Universitat d’Alacant; IES Doctor Balmis, Alacant): “Ensenyament de la norma. Reflexions i propostes metodològiques” (1)

dissabte, 25 d’octubre, 2008

9.00-10.30 h Josep Martines (Universitat d’Alacant, Institut d’Estudis Catalans, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana), Hèctor Gozálvez (Tècnic lingüístic de la Universitat d’Alacant), Maribel Guardiola (Universitat d’Alacant) i Sandra Montserrat (Universitat d’Alacant, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana): “La Guia d’usos lingüístics (II). Aspectes lèxics de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana”

11.00-12:30 h Ramon Sistac (Universitat de Lleida, Institut d’Estudis Catalans): “La norma i el català nord-occidental”

13.00-15.00 h Josep M. Baldaquí (Universitat d’Alacant, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana): “Inseguretat lingüística i norma al País Valencià”

divendres, 7 de novembre, 2008

16.00-17.30 h Manuel Pérez-Saldanya (Universitat de València, Institut d’Estudis Catalans, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Acadèmia Valenciana de la Llengua): “La norma gramatical”

18.00- 21.30 h Josep M. Escolano (Universitat d’Alacant): “Ensenyament de la norma. Reflexions i propostes metodològiques” (i 2)

dissabte, 8 de novembre, 2008

9.00-10.30 h Mila Segarra (Universitat Autònoma de Barcelona, Institut d’Estudis Catalans): “La norma i els mitjans de comunicació”

11.00-12.30 h Robert Escolano (Tècnic Lingüístic de la Universitat d’Alacant): “Models lingüístics valencians: descripció i contrast”

13.00-15.00 h Miquel Nicolás (Universitat de València): “Norma lingüística i identitat”

Lloc

Seu Universitària de la Nucia (Marina Baixa),

Antic Col·legi Sant Rafael,

Av. Porvilla 8,

La Nucia

Matrícula

• Presencial: a l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (Universitat d’Alacant, edifici dels Instituts, planta baixa, campus de Sant Vicent del Raspeig)

• Telefònica: 965909329

• Per correu postal: Universitat d´Alacant Institut Interuniversitari Filologia Valenciana, Edifici Instituts, Campus Sant Vicent del Raspeig, Ap. 99., E-03080, Alacant

• Per la xarxa: http://www.iifv.net

Termini de matriculació

A partir del 26 de setembre i fins al 23 d’octubre

Preu

40 €

En virtut de la col·laboració amb l’ICE de la Universitat d’Alacant, aquest curs es gratuït per a docents de l’ensenyament primari i secundari, o per a la borsa de treball en actiu, sempre que els interessats puguen acreditar aquestes condicions al moment de matricular-se en aquest curs.

Devolució de taxes

D’acord amb la normativa de Cursos Especials de la Universitat d’Alacant

Certificació

Per a obtenir la qualificació d’apte, cal assistir com a mínim al 80% de les sessions i fer un treball sobre els continguts del curs, sota la tutoria del professorat que constitueix el comité organitzador. En començar el curs, aquest professorat especificarà els criteris a què s’ha d’ajustar aquest treball.

Diploma

• Certificació dels Secretariat d’Estudis de la Universitat d’Alacant, convalidable per 2 crèdits de lliure elecció curricular.

• Certificació de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat d’Alacant (30 hores)

Aquests crèdits són computables també per als itineraris fixats a la Universitat d’Alacant per a l’obtenció del “Certificat de Capacitació Docent” i el “Diploma de Mestre en Valencià”

Transport

Hi haurà a disposició dels inscrits un SERVEI GRATUÏT d’autobusos des de la Universitat d’Alacant (parada d’autobusos del campus, a l’eixida de l’autovia) fins a la Nucia. Les eixides seran una hora abans de l’inici de la primera sessió de cada dia; les tornades, en acabar la darrera activitat de cada dia (amb arribada a la Universitat d’Alacant).

NOTA: Els interessats a fer servir aquest transport ho han d’indicar marcant la casella corresponent de la butlleta d’inscripció. Aquest transport només estarà actiu si hi ha un mínim de 20 usuaris.

Programa

El programa detallat també pot consultar-se a la pàgina web: http://www.iifv.net

Organitzadors

Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

Seu Universitària de la Nucia (Universitat d’Alacant)

Comité organitzador

Josep Maria Baldaquí

Maria Antònia Cano

Josep Martines Vicent Martines

Patrocinadors

Ajuntament de la Nucia

ICE Universitat d’Alacant

Projecte Institucional de Recerca IVITRA (Universitat d’Alacant)