JORNADA SOBRE “LA DIFUSIÓ DE L’ACTIVITAT CIENTÍFICA EN LLENGUA CATALANA I ELS PROCESSOS D’AVALUACIÓ”

Organitza: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

Col·laboren: Vicerectorat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació i Servei de Promoció del Valencià

Lloc: Sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer

Data: dijous, 7 de juny de 2012

Inscripció (fins al 5 de juny)

Objectiu

L'objectiu d'aquesta Jornada és analitzar la repercussió que té fer difusió de l’activitat investigadora en català. Els nous paràmetres d’avaluació científica tenen en compte la plataforma i la llengua en què publiques i, per això, cal conéixer les conseqüències que es deriven de l’ús d’una llengua minoritària en la divulgació dels coneixements generats als centres d’investigació superior. D’altra banda, sembla lògic que la raó de ser d’algunes disciplines és publicar en la llengua pròpia del país, el prestigi científic de la qual depèn, alhora, de la quantitat de publicacions que usen aquesta llengua. Tot això, sense oblidar que a la nostra societat les universitats públiques i el seu personal encarregat de la difusió de la investigació i la transferència del coneixement i la tecnologia tenen la responsabilitat i el deure de difondre la ciència i la cultura, també, en llengua catalana.

Programa

10 h. Rebuda i benvinguda

10:30 h. Llorenç Arguimbau (Institut d’Estudis Catalans) “La importància de publicar ciència en català”

12:00 h. Pausa café

12:30 h. Cristóbal Urbano (Universitat de Barcelona) "Una mirada nòrdica al debat sobre l'edició de revistes STM (Science, Technology, Medicine) en català: el cas de Noruega, Dinamarca i Suècia"

16:00 h. Lluís Rovira (Institució de Centres de Recerca de Catalunya) “Revistes científiques en Humanitats i Ciències Socials: problemàtiques associades”

17:30 h. Pausa café

18:00 h. Taula rodona amb Llorenç Arguimbau, Cristóbal Urbano i Lluís Rovira: “La importància de fer, difondre i divulgar ciència en llengua catalana”

Exposició

Aprofitarem la Jornada per a presentar una mostra de publicacions en català proporcionades per l’Institut Ramon Muntaner i del SIBID de la UA. L’acte comptarà amb la presència d’Antoni Lluís Carrió, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i de l’Institut Ramon Muntaner.

Institut Ramon Muntaner Xarxa Vives