VI SETMANA DE L’EDUCACIÓ PLURILINGÜE
QUÈ CAL SABER DEL PLURILINGÜISME (Cartell i Tríptic)

Hi ha un acord social i en la comunitat educativa sobre la necessitat que el sistema educatiu valencià evolucione des del bilingüisme envers el plurilingüisme. Ara bé, fa l'efecte que no hi ha un acord semblant quant al camí que ens ha de dur a aquest nou sistema educatiu plurilingüe. 

La implantació progressiva del Decret d'Educació Plurilingüe a partir del curs 2012-2013 ha trobat resistències en el món educatiu valencià. Una part important d’aquestes resistències és deguda al fet que aquest Decret es va gestar sense tenir en compte l'opinió dels professionals del món de l'ensenyament i sense haver realitzat una avaluació transparent dels resultats dels programes educatius bilingües que funcionen al sistema educatiu valencià des de fa trenta anys. 

En aquesta setmana de l'educació plurilingüe volem reflexionar sobre els canvis que s'estan produint en el nostre sistema educatiu. Per això, proposem un programa que ens permetrà debatre qüestions com ara la valoració que fan els experts de l’aplicació del Decret, l'opinió que expressen les associacions de mares i pares, la situació d’altres territoris que tenen una problemàtica semblant a la nostra o quins efectes té sobre el sistema educatiu la desaparició dels mitjans de comunicació en la llengua pròpia. L’objectiu últim és reflexionar sobre quines són les alternatives del sistema educatiu valencià per al futur proper. 

Paral·lelament, i com és tradició en les Setmanes per a l'Educació Plurilingüe, volem mostrar i compartir experiències i propostes de treball que siguen un exponent de les bones pràctiques sobre l'educació plurilingüe que podem trobar en moltes escoles del nostre entorn.

Lloc de realització Sala d'actes de la Facultat d'Educació. Universitat d'Alacant
Dates 21, 23, 28 i 30 d'abril de 2015
Inscripcions
Preu 35€
Del 10 de març al 14 d'abril
Procediment: per a formalitzar la inscripció cal emplenar la butlleta d’inscripció telemàtica en l'enllaç http://web.ua.es/iifv/formulari_UEM6.html
Una vegada emplenada, es notificarà per correu electrònic o telefònicament el procediment de pagament per a formalitzar definitivament la matrícula
Reconeixement acadèmic: La inscripció i l’assistència (al 80% de les sessions, com a mínim) donen dret a un certificat de 16 hores. De més a més, la realització d’un treball facilitarà el reconeixement de 1,6 crèdits per la participació en activitats universitàries culturals (graus), vàlids per a l’itinerari del Certificat de Capacitació en Valencià.
Direcció Dari Escandell
Organitza
Unitat per a l’Educació Multilingüe
Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Universitat d’Alacant
Comité organitzador
Josep M. Baldaquí, Vicent Brotons, Adelina España, Josep Franco, Jaume Fullana, Gràcia Jiménez, Sandra Montserrat i Vicent Romans
Col·labora
Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística
Escola Valenciana – Federació d’associacions per la llengua
Facultat d'Educació
Departament de Filologia Catalana
Institut de Ciències de l'Educació
Institut d'Estudis Catalans (Delegació d'Alacant)
Més informació UEM-Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (Edifici dels Instituts Universitaris), Universitat d’Alacant, Apt. 99, 03080-Alacant
Tel.: 965909329
e-mail: inst.filovalen@ua.es

PROGRAMA
Dimarts, 21 d'abril
17:00
Inauguració de la VI Setmana de l’educació plurilingüe per l’Excm. i Mgfc. Sr. Rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar Sanz.
17:15
Conferència inaugural. El Decret de Plurilingüisme en el sistema educatiu valencià: aplicació, resultats, reflexions.
Vicent Brotons (Universitat d'Alacant) i Jaume Fullana (FEV - UEM-UA).
19:00
Conferència. El plurilingüisme en l'educació infantil i primària: el paper dels pares.
Isabel Rios (Universitat Jaume I)
Dijous, 23 d'abril
17:00
Panell. Immersió, ensenyament en valencià i anglés a les aules d'educació infantil amb PPEV: pràctica i reflexió.
Maite Candela, CEIP Miguel de Cervantes, Elx; Alexandra Sempere, CEIP Jorge Guillén, Elx; Núria García, CEIP Blasco Ibáñez, Elx.
Coordina: Vicent Brotons
19:00
Conferència. Experiència. Immersió, ensenyament en valencià i anglés a les aules d'educació infantil amb PPEV: pràctica i reflexió.
Maite Candela, CEIP Miguel de Cervantes, Elx; Alexandra Sempere, CEIP Jorge Guillén, Elx; Núria García, CEIP Blasco Ibáñez, Elx.
Dimarts, 28 d'abril
17:00
Conferència. La revolta del TIL: el professorat de les Balears per un model educatiu propi.
Bernat Joan, IES Santa Maria, Eivissa.
19:00
Panell. Parer i paper dels pares i les mares en el plurilingüisme.
Sonia Tirado, FAPA Enric Valor; Carlos Vidal, FAPA Gabriel Miró; Begonya Cabrera, AMPA CEIP Rajoletes, de Sant Joan d'Alacant; Abraham Esteve, AMPA IES Sant Vicent, de Sant Vicent del Raspeig.
Coordina: Gràcia Jiménez
Dijous, 30 d'abril
17:00
Conferència. El model d'escola que volem
Vicent Pascual, Institut d'Estudis Catalans
19:00
Panell. La llengua i la crisi de l’espai públic (ensenyament, mitjans de comunicació i cultura).
Reis Juan, Mil de 9 RTVV; Toni Mollà, sociolingüísta
Coordina: Vicent Romans