Comunicat en relació al discurs de l’alcaldessa de València, Rita Barberà, en l’acte de la Crida de les Falles 2015 i a la Llei de Senyes d’Identitat


L’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana vol fer públic el seu malestar més profund i la seua indignació per dos fets que s’han produït en els darrers dies, i que responen a una política planificada de degradació contínua de la llengua per part dels governants. Per una banda, el discurs de l’alcaldessa de València, Rita Barberà, en l’acte de la Crida de les Falles 2015; i per una altra, la negativa a retirar el projecte de la Llei de Senyes d’Identitat. 

L’IIFV considera totalment intolerable que la màxima representant de la ciutat de València utilitze públicament el valencià de manera barroera i grollera, cosa que posa de manifest una gran indiferència i menyspreu cap a la llengua pròpia i oficial dels valencians. L’ús correcte de la llengua dignifica les persones; la utilització inadequada les avergonyeix i, per extensió, les ridiculitza. 

El valencià és la principal senya d’identitat, la més representativa. Per tant, qualsevol actuació en contra ha de ser interpretada com un atac a la identitat valenciana. En aquest sentit, és molt evident que la nova llei de senyes d’identitat que es pretén aprovar es convertirà en un nou atemptat contra la identitat valenciana. Es tracta d’una llei coercitiva. Per a tots aquells que treballen per la recuperació i la dignitat de la llengua i la cultura, reinstaura una vigilància i una amenaça que recorda èpoques anteriors a la democràcia.