Nota de premsa de l'acte de lliurament dels XII Premis de la crítica

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, va presidir ahir dia 8 de maig l'acte de lliurament dels Premis de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. 

El saló d'actes de la Facultat d'Educació va ser l'escenari d'aquest acte acadèmic que va començar amb una conferència de Xelo Miralles en què es va repassar la història de Ràdio Televisió Valenciana, tancada pel govern valencià el passat mes de novembre. La periodista va reivindicar la necessitat d'un nou mitjà audiovisual públic i en valencià. 

A continuació, es van lliurar els premis d'aquesta edició, que corresponen al treball cultural i artístic dels anys 2012-2013. Els guardonats han sigut Esperança Camps (premi de creació literària per la novel·la Naufragi a la neu), Dani Miquel (premi de literatura infantil i juvenil pel llibre-CD Més musiqueries), la companyia Xarxa Teatre (premi d'arts escèniques i audiovisuals), el diari digital La Veu del País Valencià (premi de comunicació i difusió cultural) i Jaume Silvestre i M. Àngels Francés (que han rebut ex-aequo el premi d'Estudis Lingüístics i Literaris pels llibres L’obra narrativa de Ferran Torrent. Vers una poètica de l’escepticisme i del vitalisme i Montserrat Roig: feminisme, memòria i testimoni, respectivament). 

Tant la conferència inicial de Xelo Miralles com els parlaments realitzats al llarg de la cerimònia per les autoritats acadèmiques i la representant dels premiats han tingut un marcat to reivindicatiu en defensa de la llengua i la cultura dels valencians, que s'ha concretat en aspectes com la necessitat ineludible d'uns mitjans de comunicació públics, de qualitat i en valencià i la defensa de l'ensenyament en la nostra llengua.

Lliurament Premis de la crítica 2014