Biblioteca Sanchis Guarner Enrere

BSG 88 Títol: L'episcopologi valencià de Gregori Ivanyes (segle XVI).
Estudi i edició
Autors: Callado, Emilio, María Milagros Cárcel, Joaquim Martí & Vicente Pons
Edició: València-Barcelona, IIFV, Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Any: 2018
Resum: La renovació de la historiografia eclesiàstica ha tornat a posar en valor els episcopologis o les relacions de les vides dels bisbes, font important d’estudi per a l’Església diocesana en general i per a la mitra en particular. Especial interés per als historiadors, i per als estudiosos de la llengua, té el Resumen de les vides dels senyors bisbes y arquebisbes de València, escrit a finals del XVI per l’arxiver de la Seu i beneficiat mossén Gregori Ivanyes. Ens trobem, sens dubte, davant de l’episcopologi valencià més antic que es conserva si tenim en compte el contingut, molt més complet que una simple llista de prelats, amb vint-i-dues entrades episcopals, des del bisbe Ferrer de Sant Martí fins al patriarca Ribera. El document inclou un apèndix final amb una genealogia del llinatge Borja.

L’edició d’aquesta obra, conservada a l’Arxiu de la Catedral de València i fins ara inèdita, va precedida d’un ampli estudi introductori sobre els episcopologis valencians i l’autor del manuscrit, i un estudi lingüístic. Es complementa amb una bibliografia dels treballs publicats fins ara sobre història de l’Església a València en general i sobre cadascun dels bisbes valencians fins a sant Joan de Ribera.

Emilio Callado Estela (València, 1973) és doctor en Història Moderna, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera i director del grup d’investigació Església i societat en la València moderna.

María Milagros Cárcel Ortí (Manises, 1947) és doctora en Filosofia i Lletres, i professora de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de València.

Joaquim Martí Mestre (València, 1964) és doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de València. La seua activitat docent i investigadora se centra en la història de la llengua i en l’edició de textos.

Vicente Pons Alós (Sumacàrcer, 1958) és doctor en Geografia i Història, professor de Ciències Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València i canonge arxiver i bibliotecari de la Catedral de València.