Diaris
Actualitat
Ressenyes
Iconografia
Enllaços

VII SIMPOSI INTERNACIONAL DE LITERATURA AUTOBIOGRÀFICAAutobiografies, memòries i autoficcions

Autobiografies, memòries i autoficcions Autobiografies, memòries i autoficcions és la darrera publicació del Grup de Recerca de Literatura Contemporània de la Universitat d’Alacant sobre literatura autobiogràfica. En aquesta ocasió, el volum aplega les contribucions d’estudiosos de prestigi que analitzen les particularitats de memòries i autobiografies (de Montaigne a Terenci Moix) i reflexionen sobre la naturalesa i les diverses manifestacions d’aquesta escriptura de frontera que va guanyant adeptes i que coneixem amb el nom d’autoficció; sota aquest prisma s’interpreta l’obra, entre d’altres, de Ferrant Torrent, Empar Moliner, Pere Gimferrer o Ignasi Mora.El Grup d’Estudi de Literatura Contemporània que va iniciar les seues activitats el 1999, amb la preparació de les sessions del I Simposi Internacional de Literatura autobiogràfica, és un grup d’estudi de la literatura del jo: diaris, autobiografies, memòries, dietaris, retrats, biografies, cartes.... Durant els deu anys d’existència ha organitzat múltiples activitats, des de simposis internacionals fins a seminaris de treball; ha comptat amb l’ajut de dos projectes d’investigació del Ministerio de Ciencia e Innovación, així com diverses ajudes de la Generalitat Valenciana i la Universitat d’Alacant.

El Grup ha organitzat un total de cinc simposis internacionals. El primer, celebrat el 1999, tingué com a camp d’estudi la literatura autobiogràfica a partir de tres dels seus ingredients: “Història, memòria i construcció del subjecte”. El segon, celebrat a la Universitat d’Alacant el 2001, tingué dos blocs temàtics: “La construcció del subjecte femení” i “Periodisme i literatura del jo”. El tercer, les sessions del qual es realitzaren els dies 13, 14 i 15 de novembre de 2003, va estudiar l’epístola, tant en la seua vessant de document personal com en el seu ús literari. El quart simposi, celebrat el dies 10, 11 i 12 de novembre del 2005, es va centrar en l’estudi dels diaris i dietaris. I el darrer, realitzat durant el mes de novembre del 2008, va tractar la relació dels diaris i el cànon literari.

Les activitats organitzades pel Grup d’Estudis de Literatura Cotemporània han comptat amb la col•laboració d’estudiosos com Philippe Lejeune, Enric Bou, Carme Riera, Llorenç Soldevila, Àlex Broch, Xavier Pla, Vicent Salvador, Montserrat Palau, Anna Caballé, Joan Francesc Mira, Enric Sòria,Vicent Alonso, Miquel Pairolí, Joan M. Ribera, Dolors Madrenas, David Serrano, Josep Camps, Abraham Mohino...
El grup es proposa estudiar la producció literària catalana de literatura del jo, amb l’objectiu d’incrementar-ne la difusió, destacar els autors (en cada modalitat d’escriptura) de major qualitat i, sobretot, contribuir a situar dins del cànon literari les obres més emblemàtiques, significatives i valuoses d’aquesta mena d’escriptura.
  Literatura autobiogràfica
Història, memòria i construcció del subjecte
  més


  L’Espill
  més  Memòria i literatura La construcció del subjecte femení, periodisme i autobiografia
  més

  Ítaca
  més