Formularis Accessibilitat Digital

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Accessibilitat Digital   Accessibilitat Digital
Accessibilitat Digital

Formularis

Formularis senzills

Els formularis ens permeten arreplegar informació dels usuaris, com poden ser dades personals, enquestes, etc. Hem de crear formularis senzills, sol·licitant les dades imprescindibles per a evitar problemes de comprensió.

Si necessitem crear formularis amb molts camps, és recomanable dividir-los en apartats amb un títol concorde per a cada grup d'elements, per exemple: Dades personals, dades acadèmiques, dades bancàries, etc.

Si les dades a introduir són complexos o requerim un format determinat, és recomanable incloure instruccions i exemples per a emplenar-los.

És una dolenta pràctica simular camps de formulari amb diversos punts o espais en blanc per a aconseguir l'aparença desitjada, per exemple: "Nom ............." lloc que a l'hora d'emplenar les dades es desconfigurará el document i a més, els usuaris que utilitzen lectors de pantalla, com les persones cegues, no entendran què dades se sol·liciten i/o on han d'introduir-los.

Vegem un exemple de formulari inaccessible creat mitjançant controls de formulari simulats:

Exemple de formulari

Encara que avui dia existeixen formes més eficients de crear formularis, com poden ser a través d'una pàgina web, si desitgem realitzar formularis en Word, haurem de tenir en compte una sèrie d'aspectes per a garantir la seua accessibilitat.

 

Habilitar la pestanya de Desenvolupador

Per a poder crear formularis en Word, abans hem d'habilitar la pestanya de Desenvolupador, oculta per defecte. Per a fer-ho, seguim els següents passos:

 1. Premem sobre el menú Arxive i seleccionem Opcions . Menú arxive opcions
 2. En la nova finestra que apareix Opcions de Word  seleccionem Personalitzar cinta d'opcions .
 3. En la llista de Pestanyes princiipales activem la casella de verificació de Desenvolupador . Finestra d'opcions habilitar pestanya desenvolupador
 4. Finalitzem prement a Acceptar.

 

Formularis etiquetats

Una vegada hablitada la pestanya, si accedim a la pestanya  Desenvolupador, en la secció de Controls de la barra d'eines disposem de diferents tipus de camps de formulari per a uncluir en el nostre document, com a camps de text, desplegables amb opcions, quadres de verificació, etc.

Pestanya desenvolupador controles de formulari

Per a inserir un camp de formulari en Word, seguim els següents passos:

 1. Selecciona la pestanya Desenvolupador .
 2. Situem el cursor en el punt on volem incloure el camp de formulari
 3. En la secció de Controls de la barra d'eines seleccionem per exemple un camp de text.
 4. Els camps de text són els dos primers botons de la secció  Controls de text i es diferencien que el primer solament permetrà a l'usuari introduir text en una línia mentre el segon podrà introduir tot el text que es desitge.

 

Etiquetar camps de formulari

Una vegada inserit el nostre camp de formulari, hem d'utilitzar un text a manera d'etiqueta per a indicar què dades han d'introduir-se.

Vegem un exemple, volem sol·licitar el nom de la persona amb un camp de text, doncs abans del camp de text introduiríem el text Nomene :

Exemple etiqueta Nom

Ara hem d'indicar que el text Nomene es refereix al camp de formulari desitjat. Per a açò, seguirem els següents passos:

 1. Seleccionem la vista Desenvolupador .
 2. Seleccionem el control de formulari que desitgem etiquetar.
 3. En la barra d'eines dins de l'apartat  Controls , premem sobre  Propietats. Barra d'eines de formularis propietats de camps
 4. En la nova finestra que apareix de Propietats de control de contingut emplenem els apartats:
  1. Títol. Introduïm una descripció de la dada sol·licitada, en el nostre exemple: introdueix el teu nom.
  2. Etiqueta: Introduïm el text que hem creat anteriorment com a etiqueta, en el nostre cas: Nom.
  Finestra de propietats de control de contingut
 5. Opcionalment tenim una sèrie d'opcions de configuració per als controls de formulari, com usar un estil, impedir la seua eliminació o permetre diverses línies de text. 
 6. Finalitzem prement a Acceptar.

Com podem comprovar en la següent imatge, en passar el cursor per sobre del camp de text apareixerà el títol introduït. Un lector de pantalla utilitzat per una persona cega també llegirà el títol, a més de l'etiqueta, i l'usuari coneixerà què dada ha d'introduir en aqueix camp. Per aquest motiu, és fonamental no deixar camps de formulari sense etiquetar.

Etiquetes de formularis

En el cas de documents que hagen d'anar signats, és interessant posar com a etiqueta "Signa" i com a títol "No oblides signar el document", especialment útil para persones invidents.

 

Restriccions a l'edició

 

Una vegada finalitzat el contingut i etiquetatge de tots els camps del formulari, el document està llest perquè els usuaris puguen emplenar-ho. No obstant açò, en ocasions és aconsellable restringir l'edició dels documents perquè els usuaris no puguen modificar el contingut i se centren exclusivament a introduir les dades sol·licitades.

Per a restringir l'edició de formularis en Word, seguim els següents passos:

 1. Seleccionem la pestanya  Desenvolupador .
 2. En la barra d'eines premem sogre Restringir edició . Restringir edició de formularis
 3. Apareixerà en el panell lateral un menú de  Restringir edició i seleccionem  Restriccions d'edició.
 4. En les opcions que es despleguen seleccionem Emplenant formularis .
 5. Premem sobre  Si, aplicar la protecció. Panell restringir edició de formularis
 6. En la nova finestra que apareix introduïm la contrasenya que desitgem i finalitzem amb Acceptar. Contrasenya protecció formulari

 

I el nostre document ja està llest. Els usuaris podran completar els camps del nostre formulari però no podran editar-los.

Si posteriorment volem modificar el document, hem d'anar a la secció de Restringir edició com vam fer en els passos anteriors i prémer sobre Suspendre la protecció  i introduirem la contrasenya.

 

Documents PDF     Use del color