Saltar apartados

El MUA inaugura la mostra antològica més completa d'Antoni Miró

MUA1

Alacant, 14 de desembre de 2010

Amb el títol d'Històries (de la Nostra Història)

El Museu de la Universitat d'Alacant inaugura l'exposició Històries (de la nostra història) de l'artista alcoià Antoni Miró, una mostra composta per més de 200 obres de pintura i prop d'una 30 d'escultures amb la qual la Universitat d'Alacant ret homenatge a la important trajectòria artística de Miró.

L'exposició, com és inherent a l'artista, presenta la visió que ha tingut Antoni Miró de cadascun dels moments històrics que li ha tocat viure. Són retrats compromesos, plens de detalls i de picades d'ullet ideològiques, personals i fins i tot íntims de cadascuna de les realitats que mostra, “perquè totes ens afecten d'una manera o un altre”, explica l'autor. La major part de les obres que acull el MUA formen part de la col·lecció personal de Miró. Moltes d'elles, són retazos d'altres èpoques però continuen carregades de sentit i repletes de simbolismes.

L'antològica, ordenada de forma cronològica ocupa la sala 365, les dues sales Naias i l'avantsala exterior de l'edifici. El recorregut parteix de les primeres creacions de l'autor realitzades en els seixanta i setanta, amb obres com Paisatge Alcoi o Esclau i esclavitzador, i arriba fins a les més recents. D'aquest últim període són obres d'homenatge a escriptors com Joan Fuster (2007) i sèries de gran importància social en les quals l'autor intenta fer una trucada d'atenció a qüestions de tanta transcendència com la fam, la pobresa, els drets civils, el colp d'estat de Pinochet, la transició democràtica espanyola, la recuperació de les llibertats dels valencians, la consecució d'una entitat cultural i política catalana, les agressions contra el medi ambient, els excessos urbanístics, la repressió de la dona en el món àrab actual, el creixement de les classes desfavorides o els atacs islamistes a Occident. L'exposició es completa amb una col·lecció d'escultures en acer tallen en les quals, entre altres temes, apareix un dels elements més recurrents de col·leccions mironianas: l'erotisme.

L'exposició és una de les quals major quantitat d'obres ha portat mai a Museu de la Universitat d'Alacant, però per a Miró, “semblen moltes però és que són molts anys i no obstant això –confessa- si algú em preguntara com es fa un quadre, encara no sabria què contestar, és per al meu un misteri indesxifrable que es materialitza en cadascun d'ells d'una manera diferent”. L'exposició ofereix una completíssima panoràmica a cinquanta anys de creació i d'investigació entorn del fet creatiu, encara així, l'artista comenta tímidament que “sempre em quede amb ganes de portar més obres, però ja no teníem més lloc”. Miró assegura: “encara sóc jove, espere tenir molt a fer així que la mostra encara no és completa”.

El creador alcoià afirma que els quadres “són molt pitjors que les persones perquè cobren vida i mai et deixen endevinar com acabaran, encara que sí és cert que moltes reflexions i idees són reincidents perquè em segueixen interessant, o perquè m'agraden o em preocupen i així que de sobte et trobes incloent-les de nou amb altres matisos o des d'altres punts de vista. Són temes com l'erotisme, els museus, el món del coneixement, la dona, els moments històrics i la cultura”. Per al comissari de l'exposició, el professor, escriptor i director del Secretariat de Cultura de la Universitat d'Alacant, Carles Cortés, l'exposició mostra la vida “a través dels ulls crítics i irònics de l'artista”, que segons afirma, “ha sabut combinar de manera subtil la recreació artística amb la concreció d'un valor de conscienciació ideològica”. Carles Cortés assegura que “tothom pot sentir-se identificat amb aquesta mostra, perquè les pintures parlen de nosaltres mateixos, del nostre passat, del nostre present i de les perspectives de futur”.

Amb motiu de l'exposició, la Universitat d'Alacant ha editat un complet catàleg sobre l'autor i la mostra en la qual s'arrepleguen textos d'importants historiadors, escriptors, crítics d'art i altres personalitats relacionades amb l'autor, la seua vida i la seua obra. Entre uns altres, hi ha textos d'Emilio La Parra, Romà del Carrer, Wences Rambla, Daniel Giralt Miracle, Armando Alberola, Jesus Pradells i Isabel Clara Simó. El catàleg ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Universitat de València, la Jaume I, la Miguel Hernández, la Politècnica de València (Campus d'Alcoi), l'Institut d'Estudis Catalans i el Servei de Promoció del Valencià de la UA

L'exposició Històries (de la nostra història) podrà visitar-se fins al mes de març.

L'entrada és lliure.

Text de presentació del comissari Carles Cortés i article del periodista José Soto.

MUA2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464