Saltar apartados

La Universidad de Alicante vigila la salud del Mediterráneo desde Santa Pola

entradaCIMAR

Alacant, 17 de desembre de 2010

La Universitat d'Alacant duu a terme un variat programa d'activitats científiques, docents i de divulgació sobre el Mediterrani des de CIMAR, un centre conjunt amb l'Ajuntament de Santa Pola. Aquestes activitats inclouen les vigilància de la salut d'aquest mar en tota la costa de la Comunitat Valenciana.

Instal·lat en el vell edifici dels carabiners de Santa Pola després de la seua restauració per l'Ajuntament amb fons europeus, el Centre d'Investigació Marina (CIMAR) és fruit d'un conveni entre el municipi de Santa Pola i la UA. Per part de la Universitat està adscrit al Vicerectorat d'Investigació, amb un petit equip estable científic i de serveis. La seua adreça científica l'exerceix el catedràtic Alfonso Ramos Esplá. L'Ajuntament s'ocupa del manteniment de l'edifici. Va ser conegut com a caserna de la&Torre d rsquo;Enmig, es va construir en 1920 i té una ubicació privilegiada a l'est d'aquesta localitat, als peus d'un escull coralino fòssil (la Serra de Santa Pola) i a pocs metres del litoral.

Explica Alfonso Ramos que en aquest centre no solament es desenvolupen projectes d'investigació propis de la Universitat d'Alacant sinó que les seues instal·lacions i recursos són utilitzats per investigadors d'altres procedències, a més de col·laborar amb empreses o entitats d'activitats relacionades amb el mar, especialment de Santa Pola. És així mateix seu de jornades científiques o cursos especialitzats.

De fet, l'amplitud d'aquest centre, que consta de quatre mòduls principals entorn d'un ampli pati, permet l'allotjament tant de científics visitants com d'alumnes de doctorat, l'estada del qual és fruit de convenis d'intercanvi amb altres universitats, per exemple amb la Universitat del Sud d'Alabama (EUA), amb la qual manté un conveni des de fa quatre anys. Les instal·lacions necessàries per a allotjar a 16 persones coexisteixen amb laboratoris, magatzems, equips diversos para eixides mar endins i immersions, oficines administratives, sala d'exposicions, aules equipades i fins a una estació sismológica.

Però la labor docent que es desenvolupa en CIMAR, per exemple facilitant les pràctiques dels alumnes de la UA, va més enllà de l'àmbit universitari. Així, s'imparteixen en ell cursos intensius (formació de formadors) per a mestres i professors de secundària a fi que puguen organitzar eixides educatives a la costa amb els seus alumnes.

La labor educativa i divulgadora del CIMAR es complementa així mateix amb visites i activitats per a acostar als estudiants de col·legis i instituts al mitjà natural de Santa Pola i el seu litoral, incloent observacions de plàncton i estudis de la posidònia o les algues i recorreguts geològics pels voltants de l'edifici. A més, el centre manté permanentment dues exposicions en les seues dependències: "Luz sota el"mar , amb fotografies d'Ángel Martínez Fitor cedides pel Museu de la Universitat d'Alacant, i una col·lecció d'invertebrats del Mediterrani, incloses algunes peces d'espècies protegides de captura prohibida, procedents de decomisos practicats per les autoritats.

Explica Alfonso Ramos que en el terreny específic de la investigació una de les activitats destacades que es duen a terme en CIMAR és la vigilància de la qualitat d'aigües mediterrànies a la Comunitat Valenciana desenvolupant un projecte de la Generalitat per a una directiva europea. Aquest control es realitza a partir d'indicadors biològics: si la qualitat de les aigües disminueix l'equilibri entre les espècies es veu alterat. També es duen a terme en ell projectes sobre la biodiversitat marina, classificant organismes i estudiant la distribució d'alguns invertebrats en diferents parts del món, tant de l'Atlántico i del Mediterrani com de l'Àrtic i l'Antàrtida, i analitzant els ecosistemes marins, incloent les prades de posidònia i els fons coralígenos (generadors de coral ). Altres línies d'investigació inclouen l'observació d'espècies marines exòtiques, algunes de caràcter invasor, com un coral ("Oculina patagonica") i un alga verda ("Caulerpa racemosa"), l'impacte ambiental d'activitats humanes, com la pesca d'arrossegament o els abocaments d'aigües residuals o procedents de depuradores, i el seguiment de peixos salvatges associats a les gàbies de piscifactoria.

http://web.ua.es/es/cimar/

CIMARcimar_aerea

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464