Saltar apartados

Manuel Atienza rep avui divendres l'honoris causa per la Universitat de Valparaíso

Manuel_Atienza

Alacant, 19 de novembre de 2010

El catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat d’Alacant, Manuel Atienza, rep, avui divendres dia 19 de novembre, el nomenament de doctor honoris causa per la Universitat de Valparaíso (Xile). Aquest reconeixement es fonamenta pel seu extens i valuós treball acadèmic, amb gran repercussió als països de parla castellana, especialment en la Teoria de la Interpretació i de l’Argumentació Jurídica, i també en la Teoria i Filosofia del Dret. La cerimònia de lliurament de la distinció, que li concedeix el rector de la Universitat de Valparaíso, Aldo Valle Acevedo, està programada per les 12.00 hores, a la Sala de Consell de la Facultat de Dret i Ciències Socials.

El rector de la Universitat de Valparaíso, comunicava el passat 29 d’octubre aquesta distinció honorífica, que li reconeix aquesta institució, i la proposta de la qual va ser presentada pel professor Agustín Squella Narducci. La sol•licitud, elevada al degà de la Facultat de Dret i Ciències Socials, va ser aprovada per la Comissió Acadèmica Central.

En una carta remesa pel director de l’Escola de Dret de la Universitat de Valparaíso, Ricardo Saavedra Alvarado, destaca «l’activitat acadèmica important i molt influent, reconeguda nacionalment i internacionalment, tant com a investigador i autor de llibres i altres publicacions, especialment centrades en temes d’argumentació jurídica i raonament judicial, i com a editor de la més prestigiosa de les publicacions periòdiques en el camp de la Teoria i Filosofia del Dret, com és el cas de la revista Doxa».

Currículum de Manuel Atienza:

Manuel Atienza va nàixer a Oviedo (Espanya) l’any 1951. Va estudiar la Llicenciatura en Dret a la Universitat d’Oviedo i posteriorment va obtenir el títol de Doctor en Dret per aquesta mateixa universitat, l’any 1976, amb una tesi sobre la filosofia del Dret a Argentina. Ha sigut professor en diverses universitats espanyoles: Oviedo, València, Autònoma de Madrid, Alcalá de Henares, Palma de Mallorca i Alacant. Així mateix, ha desenvolupat estades d’investigació a les universitats de Buenos Aires, Milà, Magúncia, Harvard, Gènova i Cornell.

Instal•lat a Alacant a partir del 1983, ha contribuït decisivament a convertir el Departament de Filosofia del Dret d’aquesta Universitat en un dels centres de Filosofia del Dret més reconeguts a nivell mundial. Dirigeix, des del 1984, la revista Doxa-Cuadernos de Filosofía del Derecho, que dóna testimoniatge del gran desenvolupament que ha tingut la Filosofia del Dret al món llatí durant l’últim quart de segle: la publicació inclou avui més de trenta exemplars que, en conjunt, suposen no menys de quinze mil pàgines i diversos centenars d’articles de filòsofs del Dret de gairebé tots els països d’Europa i Amèrica que abracen pràcticament totes les temàtiques de la disciplina. En els últims anys dirigeix, en el Departament de Filosofia del Dret de la Universitat d’Alacant, un curs de postgrau en Argumentació Jurídica (de periodicitat anual). Al mateix han concorregut els principals teòrics de l’Argumentació Jurídica i diversos centenars de professionals (la major part dels quals són jutges de diversos països llatinoamericans) i és un dels estranys exemples d’articulació reeixida entre la teoria i la pràctica jurídica.

Durant gairebé quatre dècades d’activitat docent i investigadora ha dirigit nombroses tesis de doctorat, ha sigut “investigador principal” en diversos projectes d’investigació finançats pel Ministeri d’Educació espanyol i ha organitzat més de cinquanta congressos i conferències de caràcter nacional i internacional. Durant 20 anys, ha impartit un seminari sobre Argumentació Jurídica en el marc del Màster Europeu de Teoria del Dret amb seu a Brussel•les. Ha dictat conferències i cursos en molts països d’Europa i Amèrica. L’any 2009 va ser convidat per la Universitat de Varsòvia i l’Ombudsman de Polònia per a impartir la prestigiosa conferència anual Petrazycki. Des del 1997 és membre de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida del Ministeri de Sanitat espanyol. Forma part de consells de direcció o de redacció de diverses publicacions com a Anales de la Cátedra F. Suárez, El Cronista, Constitución y Derecho Privado, Isonomía, Teoría o Analisi e diritto. És membre de la Junta Consultiva de la Universitat Autònoma de Madrid i del Consiglio Scientifico della Scuola vaig donar Dottorato in Diritto sovranazionale i diritto intern de la Universitat de Palerm i patró de la Fundació “Coloquio Jurídico Europeo”. Ha participat en diverses cimeres judicials iberoamericanes en concepte d’expert i és autor, juntament amb Rodolfo Vigo, del Código Modelo Iberoamericano de Ética Judicial, aprovat a Lisboa, l’any 2005, en el marc del XIII Cimera Judicial Iberoamericana.

La seua contribució al desenvolupament de la Filosofia del Dret en l’àmbit internacional se centra sobretot en la participació que ha tingut en l’Associació Mundial de Filosofia Jurídica i Social (IVR). Ha sigut, en diverses ocasions, ponent principal als congressos mundials organitzats per aquesta institució. Des del 1995 fins al 2007 va ser membre del Comitè Executiu d’aquesta. I des del 1999 al 2007, vicepresident de la IVR. En aquesta associació va contribuir decisivament a impulsar la Filosofia del Dret dels països llatins i va ser un dels organitzadors del Congrés Mundial de l’any 2005, celebrat a Granada amb el títol de "Law and Justice in a Global Society".

Manuel Atienza és autor de diversos centenars d’articles i de nombrosos llibres que han tingut una gran influència tant en la teoria com en la pràctica del Dret, a Espanya i a Llatinoamèrica.

Recentment, ha sigut nomenat doctor honoris causa per diverses universitats llatinoamericanes: Universitat d’Especialitats Espíritu Santo de Guayaquil, Universitat Sant Gregorio de Portoviejo (Equador); Universitat Nacional de Buenos Aires; Universitat Catòlica de Lima.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464