Saltar apartados

BOJOS PEL TEATRE POSA EN MARXA EL PROJECTE EUROPEU "TERRA INCOGNITA. EUROPE" AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT I L'AJUNTAMENT DE SANT JOAN

 

Alacant, 1 d'octubre de 2010

Amb l'objectiu d'oferir noves mirades sobre la malaltia mental, a través de la creació teatral

Proyecto_europeo

La companyia alacantina Bojos pel teatre, formada per actors amb diagnòstic de malaltia mental i actors compromesos artísticament amb la realitat del col·lectiu, posa en marxa el Projecte Europeu de Cooperació Cultural “Terra Incognita. Europe” que pretén trencar les barreres de l'estigma que pateixen les persones amb malaltia mental, mitjançant un treball que se centra en la creació teatral.

“Terra Incognita. Europe”, projecte finançat pel Programa Cultura de la Unió Europea, aúna el treball que des de fa anys realitzen Bojos pel Teatre (Alacant. Espanya), Acteurs de l'Ombre (Liège-Belgique), i Théâtre de l'Arcane (Marseille- France), companyies professionals que aposten per utilitzar l'acte creatiu, per a qüestionar a Europa els processos d'exclusió social i cultural que viuen les persones afectades per la malaltia mental.

“Terra Incognita. Europe” s'articula principalment mitjançant la producció de cinc espectacles de teatre que giraran en els tres països europeus implicats en el projecte, on treballaran actors professionals, alguns d'ells amb diagnòstic de malaltia mental. Però a més compta amb l'organització d'altres activitats paral·leles que propiciaran el debat sobre Creació i Malaltia Mental: conferències, exposicions, publicacions i espais de formació.

En paraules d'Alberto Celdrán, director de Bojos pel teatre i coordinador del projecte a Espanya: “Aquest és un projecte pioner pel que fa al fet d'abordar una problemàtica social a través d'estratègies culturals en les quals el col·lectiu afectat assumeix un paper actiu, amb la finalitat de recuperar la seua veu enfront de la societat; labor que porta desenvolupant Bojos pel teatre des de la seua creació l'any 1998, però que adquireix amb aquest projecte, una dimensió europea”.

La Universitat d'Alacant, a través del Vicerectorat d'Extensió Universitària i l'Escola Universitària d'Infermeria, serà un dels organitzadors nacionals del projecte. L'elecció de la Universitat d'Alacant per a participar en aquest projecte es deu segons la vicerectora d'Extensió Universitària, Josefina Bueno, “al fet que es tracta d'una institució en la qual s'uneixen docència i investigació en el camp de la salut mental i una programació cultural estable i alternativa que el seu objectiu és contribuir a la formació integral de la persona i a la conscienciació social i aquest és també el repte d'aquest projecte”.

Fruit d'aquesta col·laboració, el Paranimf de la Universitat d'Alacant, dins de la programació d'arts escèniques del primer quadrimestre, albergarà l'estrena europea de l'obra teatral Perceptio (el pròxim dia 6 d'octubre, a les 20 hores), produïda per Bojos pel teatre i Acteurs de l'Ombre i dirigida per Alberto Celdrán. Igualment acollirà l'estrena a Espanya de l'espectacle que dóna nom al projecte europeu, Terra Incògnita (el 8 de novembre a les 20 hores), de la companyia francesa Théâtre de l'Ombre; Arcane dirigida per Michel Bijon.

Des de l'Escola d'Infermeria, i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, s'organitzarà una trobada-debat sobre salut mental i creativitat, impartit per Bojos pel teatre i dirigit especialment als alumnes que cursen l'assignatura de salut mental. A més, en l'Escola es va a exposar la mostra Ells són nosaltres –retrats per a una societat-; una exposició fotogràfica de l'alacantí David Sardaña, que pretén marcar una ruptura amb la imatge estereotipada que la societat té dels malalts mentals, aconseguint un notori avanç en allò que a la sensibilització social es refereix.

Segons el secretari acadèmic de l'Escola, José Ramón Martínez, aquesta iniciativa forma part de la nova metodologia docent que s'aplica amb els nous graus, “que exigeix una major implicació de l'alumne i la incorporació de nous elements docents alternatius”. Per aquest motiu, durant el segon quadrimestre, l'equip de Bojos pel teatre posa en marxa un laboratori d'investigació teatral, fruit de la reflexió i el treball interdisciplinari que pretén posar en marxa amb l'equip docent de l'Escola d'Infermeria, dirigit principalment als alumnes d'aquesta escola.

En aquest projecte, se suma igualment la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan que a través de la seua Regidoria de Cultura, està apostant per una programació cultural més innovadora que aporte una reflexió sobre els nous llenguatges escènics, alhora que reflexiona sobre determinades problemàtiques socials. Fruit d'aquesta col·laboració, l'Ajuntament de Sant Joan inclourà en la programació cultural les representacions d'alguns espectacles de la companyia alacantina. D'aquesta manera es podran veure les obres Tragicomèdia d'1 boig o 10 gàbies per a entenimentats (el pròxim 13 de novembre a les 20:30 h.a la Casa de Cultura de Sant Joan) i Perceptio (el pròxim 5 de febrer a les 20:30 h), aquesta serà l'última actuació que aculla el retorn de Bojos pel teatre després del seu gira per Europa.

 

Les estrenes del Paranimf

Perceptio

Perceptio és la història dels recorreguts que fa l'ésser humà en un intent per a sobreviure, per a existir en un laberint ple de codis que no aconsegueix desxifrar.

Perceptio és la memòria fragmentada, els records oblidats, les batalles perdudes…

Perceptio és una suma de dolor i dopamina, d'eufòria i glutamato, d'angoixa i melatonina, de lluita i serotonina.

Perceptio és un espai simbòlic habitat per la vorágine de les emocions.

Perceptio és la fàbrica de la bogeria de l'ésser humà.

"Vaig a tancar la caixa. M'acorde d'ella quan me la van regalar. T'acordes? Jugàvem juntes. Després et vas oblidar de la casa i ja mai més vas voler acordar-te fins ara.

Doncs dormiré. Dormiré ací perquè no em mengen els gats. Ací, així em veuràs quan arribes".

Una coproducció de Bojos pel teatre i la companyia belga Acteurs de l'Ombre, dirigida per Alberto Celdrán i en la qual treballen actors de  les dues companyies. Una proposta que aprofundeix en els llenguatges escènics més contemporanis, i amb un meticulós treball de creació estètica que suggereix un univers ple de símbols.

Terra Incògnita

Zeus ordena a Pandora que alce la tapa de la caixa, l'obri i tots els mals s'estenen sobre la terra. A partir d'aquest dia, per als homes, no hi haurà joventut sense vellesa, naixement sense mort, ni felicitat sense dissort…”

Segons el seu director Michel Bijon, “per a crear aquest espectacle, vam haver d'explorar, temptejar, experimentar perquè les escenes proposades per cada actor no s'esgotaren en el moment de la posada en escena final. Fa falta temps, perquè el que està viu no mori perquè l'acte creatiu puga viure plenament. Concebem aquest espectacle com un somni, el somni de Prometeu; i això ens allunya d'una història en la qual les escenes s'encadenen lògicament”.

Una producció de la companyia francesa Théâtre de l'Arcane l'escenografia del qual ha sigut dissenyada i realitzada pels alacantins Virtu Reche i Alberto Celdrán.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464