Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant participen en un projecte europeu sobre vacunació infantil

Alacant, 8 d'octubre de 2010

L'estudi s'ha publicat en la revista ‘Vaccine’

Investigadors de la Universitat d'Alacant que participen en el projecte europeu VACSATC han estudiat les opinions de pares i mares sobre la vacunació dels seus fills en cinc països. Segons els resultats de l'enquesta, a Espanya les mares són més poc inclinades que en altres països a les vacunes de pagament, i el 20,9% manifesta alguna preocupació sobre la seguretat de les vacunes.

“Les mares es mostren més preocupades a Espanya per la vacunació dels seus fills des que es va produir l'incident amb les vacunes contra el virus del papil·loma humà (VPH)”, afirma José Tuells, investigador de la UA i membre espanyol del projecte europeu VACSATC en el qual s'emmarca l'estudi.

Segons el treball, que s'ha publicat en la revista Vaccine, el 20,9% de les mares enquestades a Espanya ha tingut alguna vegada preocupació sobre la seguretat de les vacunes, enfront del 8,1% a Suïssa i al 4,1% a Noruega.

De 6.611 enquestes realitzades a Espanya, Anglaterra, Polònia, Noruega i Suècia entre maig de 2008 i desembre de 2009, 913 pertanyien a mares espanyoles de xiquets i xiquetes d'entre 0 i 3 anys realitzades per mitjà d'entrevistes cara a cara.

“Comparem les fonts que utilitzen els pares per a obtenir informació sobre les vacunes, els demanem que valoraren quins eren les més fiables i la seua opinió sobre el paper de la vacunació, la seguretat de les vacunes en els seus països i quines malalties consideren més perilloses”, detalla Tuells.

Espanya, la més satisfeta amb els serveis de vacunació

Els resultats apunten també que Espanya és el país on les mares manifesten menys dubtes a l'hora de vacunar als seus fills (11,9%). Així mateix, la població espanyola és la que mostra més satisfacció (90,8%) amb els serveis de vacunació.

Respecte a si van a continuar vacunant als seus fills en un futur, tots els països mostren una alta acceptació (superior al 90%) excepte Anglaterra (80,9%), “Aquest fet es deu al fet que la població anglesa arrossega la polèmica de la vacuna de la triple vírica –xarampió, rubèola, galteres-des de fa més de 10 anys i hi ha un rebuig a aquesta vacuna”, declara l'investigador espanyol.

La millor informació, la del personal sanitari

En tots els països hi ha consens: són els professionals de la salut en els quals més s'ha de confiar com a font d'informació sobre vacunes.

“El govern i els instituts nacionals de salut pública també es van assenyalar com a fonts d'informació importants i de confiança a Noruega, Suècia i Anglaterra”, apunta Tuells. A Espanya i Polònia, els mitjans de comunicació, la família i els amics són la segona font més usada i de confiança.

En l'actualitat, el grup d'investigació que dirigeix Tuells en la UA està desenvolupant una línia anomenada “acceptabilitat de les bovines” sobre creences, actituds i opinions en diferents grups socials per al conjunt de les vacunes i algunes específiques com les del VPH, la Grip A, el Pneumococ i el Rotavirus.

Más información sobre el proyecto VACSATC: http://www.vacsatc.eu/

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464