Saltar apartados

La Universitat d'Alacant estudia la contribució de les Forces Armades Espanyoles en la seguretat internacional

Alacant, 6 d'octubre de 2010

El III Seminari sobre Seguretat i Defensa: La contribució de les nostres Forces Armades a la seguretat internacional: un objectiu de la Presidència espanyola del Consell de la UE, se celebra aquest dijous 7 d'octubre a la Universitat d'Alacant.

La importància del Seminari, que celebra ja la tercera edició, ve remarcada pel moment clau per a la construcció europea en què ens trobem, ja que està en vigor el Tractat de Lisboa. A més, Espanya ha assumit la Presidència del Consell de la Unió Europea (1 de gener – 30 de juny de 2010) amb clars objectius, entre els quals figuren fer de la UE un actor global a l'escena internacional. En aquest sentit, es troba plenament compromesa amb la Política Europea de Seguretat i Defensa (PESD), de la qual és un dels seus principals impulsors.

Entre els reptes de la Presidència Espanyola es troba el d'incentivar la participació dels estats membres en missions PESD, per a millorar la interoperabilitat. Dins de les operacions en curs cobra una especial importància l'Operació ATALANTA. Es tracta de la primera missió marítima europea per a contribuir a la dissuasió, prevenció i repressió dels actes de pirateria i robatoris a mà armada en aigües somalis, en suport de les resolucions adoptades pel Consell de Seguretat de l'ONU. L'èxit de l'Operació ATALANTA ve donat en la mesura en què aquesta missió ha contribuït de forma decisiva a la reducció del nombre d'atacs i segrests a bucs, que han baixat en un cinquanta per cent els atacs que acabaven en segrest.

El III Seminari sobre Seguretat i Defensa, serà inaugurat demà dia 7, a les 11:00 hores i a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, per la vicerectora de Relacions Institucionals de la UA, Aránzazu Calzada. Al costat d'ella estaran el general de Brigada de l'Exèrcit de Terra i director de l'Institut Español d'Estudis Estratègics, Miguel Ángel Ballesteros Martín. Ballesteros Martín va a ser un dels ponents que participe en la sessió del matí, compartirá espai amb el vicealmirall i president del Tribunal Marítim Central, Enrique Pérez Ramírez i la professora de la Universitat Carlos III de Madrid, Alicia Cebada Romero.

En la mesa del matí, La presidència espanyola del Consell de la UE i la PESC-PESD, destaca la figura de Pérez Ramírez, per ser un dels redactors dels plans estratègics de la defensa d'Espanya.

La sessió de la vesprada, La participació de les Forces Armades espanyoles en les operacions PESD: Atalanta i Althea, que començarà a les 16:45 hores, comptarà amb les intervencions del periodista José María Perea Soro, el capità de fragata i analista de l'Instituto Español de Estudios Estratégicos, Joaquín Castellón Moreno, i Pilar Pozo Serrano, professora titular de Dret internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de València.

La degana de la Facultat de Dret, Amparo Navarro, clausura el Seminari, acompanyada de Vicenta Carreño Gualde, vicedegana de Relacions Internacionals de la Facultat de Dret de la UA, Bruno Fernández Garrido, comandant naval de la Província d'Alacant, Carlos Dupuy Elvira, capità de navili i subdelegat del Ministeri de Defensa a Alacant i el general cap del M.O.I. i comandant militar de la Província d'Alacant, Adolfo Coloma Contreras.

Organitza l'àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Facultat de Dret de la UA i l'Instituto Español de Estudios  Estratégicos del Ministerio de Defensa, sota l'adreça de les professores María Adelaide d'Almeida i Vicenta Carreño.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464