Saltar apartados

La Universitat d'Alacant s'alia amb la mosca de les flors en els hivernacles de pebreres

Alacant, 1 d'octubre de 2010

Mosca_flores

Els cultivadors de pebreres en hivernacle han trobant dos aliats decisius en la lluita contra una plaga: la Universitat d'Alacant i la mosca de les flors. Una investigació dirigida per María Ángeles Marcos, catedràtica de Zoologia de la Universitat d'Alacant, ha obert el camí per a la utilització a escala comercial d'una espècie d'aquest dípter per al control biològic del pugó que ataca els cultius d'aquesta hortalissa.

Les plantes de pebreres són vulnerables a determinat tipus de pugons. Atès les creixents restriccions legals a l'ús de plaguicides químics pels seus perills ecològics, els horticultors recorrien a vegades a un insecte comercialitzat des d'Holanda la larva del qual actuava com un depredador d'aquests animals; no obstant això, era una espècie centreeuropea que va demostrar donar un resultat insatisfactori en el medi ambient mediterrani.

Fins que fa alguns anys un cultivador va avisar a aquesta investigadora de l'Institut de la Biodiversitat de la UA (CIBIO) que havia detectat que un insecte autòcton atacava els causants d'aquesta plaga. Aquesta pista va conduir a una espècie de sírfid, un tipus de dípter conegut comunament com a "mosca de les flors", ja que s'alimenta de pol·len i nèctar. Aquestes mosques són insectes inofensius, habituals en el medi natural, amb formes i colors que imiten abelles i vespes. És la larva d'aquest animal la que s'alimenta voraçment dels pugons que parasiten la planta de la pebrera i la protegeixen sense causar cap perjudici mediambiental.

Els estudis dirigits per aquesta científica es van dirigir en primer lloc a examinar en condicions de laboratori la biologia d'aquest dípter i el seu potencial com a controlador de la plaga. Les seues observacions van permetre constatar que la larva d'aquesta mosca, nascuda dels ous que l'individu adult pon en el focus dels pugons i que només menja aquests insectes, pot ingerir fins a un miler d'aquests diminuts animals durant el seu cicle, que dura aproximadament una setmana. Proliferen de manera abundant entre març i juliol, encara que a voltes se’n localitzen exemplars la resta de l'any. Si bé els estudis es van dirigir inicialment sobre tres espècies d'aquest sírfid, al final se’n va triar una com la més eficaç pel que fa a la finalitat perseguida.

Fruit d'aquestes investigacions va ser un fullet divulgatiu que ha sigut distribuït entre els cultivadors de pebreres amb instruccions per al control biològic del pugó. Aquesta guia està editada pel CIBIO de la Universitat d'Alacant i el Centre Superior d'Investigacions Científiques, CSIC, a través d'una unitat associada denominada IPAB, especialitzada en estudis sobre el biocontrol de plagues, i de la qual aquesta investigadora és responsable. En aquesta publicació es recomana sembrar en els hivernacles flors de coriandre i Allyssum maritimum entre les plantes de pebrera, que atrauen els sírfids ja que constitueixen la seua font d'aliment. També recomana introduir altres plantes amb varietats de pugó que no ataquen la pebrera però que atraguen les mosques de les flors, a les quals convé facilitar l'entrada als hivernacles obrint les malles els matins assolellats i sense vent.

Una vegada superada la fase del laboratori, les investigacions es dirigeixen ara cap al mètode per a criar en captivitat a escala industrial aquest insecte en cambres amb humitat, llum i temperatura controlada per a la distribució comercial entre els hivernacles. El procediment és objecte d'una patent que es troba en fase de tramitació.

María Ángeles Marco ha sigut elegida membre del Comitè International dels Congressos Internacionals de Dipterologia durant una trobada celebrada a Costa Rica a l'agost. Aquest Comitè està constituït per 15 membres que representen els científics més destacats a escala mundial en diversos grups de dípters i que desenvolupen una tasca investigadora en diferents àrees geogràfiques i disciplines d'estudi. Aquest nomenament, que suposa un reconeixement internacional a la seua labor científica, es fa per un període de 8 anys.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464