Saltar apartados

Retornar al país de origen con conocimiento adquirido es el objeto del Seminario Internacional de Migraciones Circulares que comienza mañana en la UA

Alacant, 5 d'octubre de 2010

migraciones

La tornada de treballadors al país d'origen amb els coneixements adquirits en el de destinació, de forma bidireccional, és l'objectiu de les anomenades /migracions circulars/. La fórmula de migració circular està recomanada per la Unió Europea i es basa en una temporalitat de llarg abast que inclou mesures que faciliten la mobilitat reiterada, potencien la creació de xarxes nord-sud, dificulten la fuga i, en suma, capitalitza l'experiència migratòria com a element de difusió del coneixement, creixement econòmic i desenvolupament social global.

 Aquesta idea, que va nàixer fa una dècada i va sorgir com a proposta a escala europea en fa tres o quatre, permet tornar al seu país a les persones que emigren, portant-se als seus llocs d'origen la formació i qualificació adquirida en el país de destinació de la seua migració.

 La diversitat inherent dels contextos sociopolítics i econòmics de cada regió s'ha anat imposant en les perspectives d'estudi i gestió de la mobilitat humana amb la finalitat de donar resposta a cada peculiaritat. La migració circular resulta, en aquest context, la fórmula estrela per a la gestió equilibrada de la migració donant resposta tant a les necessitats de treballadors en el nord, especialment professionals d'alta qualificació, com a les del sud i les expectatives dels migrants allà on es troben.

 El Seminari Internacional Migracions Circulars, que comença demà dimecres 6, té com a objectiu debatre la proposta de migració circular des d'una perspectiva analítica. Per a fer-ho, comptarà amb la participació de diferents investigadors en la matèria, que procedeixen d'universitats europees i parlaran sobre el concepte i les mesures associades a les migracions circulars

França és un dels països que aplica aquest model. A Espanya, la migració circular s'està donant en treballs no qualificats, com és el cas dels recol·lectors de maduixes de Huelva. Però l'interès major es troba en la migració qualificada, que pot facilitar la formació dels països d'origen, en portar de nou a casa aquest coneixement adquirit a l'estranger.

El Seminari Internacional Migracions Circulars, que porta per subtítol “La tornada com a estratègia de desenvolupament en els països d'origen”, es desenvolupa entre els dies 6 i 8 d'octubre de 2010 en la sala Ernest Lluch de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat d'Alacant. Organitza l'Institut Universitari de Desenvolupament Social i Pau, sota la direcció del professor Óscar Santacreu Fernández, i amb la col·laboració del Ministeri de Ciència i Innovació i la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464