Saltar apartados

Alacant i Orà reforcen vincles en la Universitat d'Alacant dins de les I Jornades Hispanoalgerianes

ALICANTE_ORAN

Alacant, 21 d'octubre de 2010

L'agermanament de les ciutats mediterrànies d'Orà a Algèria i Alacant a Espanya, juntament amb les llargues i riques relacions històriques i contemporànies que les vinculen, ha portat l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant a iniciar les I Jornades Hispanoalgerianes Orà-Alacant. La trobada comença com a fòrum d'acostament entre els dos països, i també entre les dues ciutats, amb l'objectiu d'establir relacions acadèmiques més properes amb Algèria, país que acull lectores procedents de la UA. Inauguren les Jornades el rector de la UA, Ignacio Jiménez Raneda, l'ambaixador d'Algèria a Espanya, Mohammed Haneche i la directora de Casa Mediterrani, Yolanda Parrado.

Amb el títol “L'Algèria d'Avui: Gènere, Cultura i Societat”, la Universitat d'Alacant tractarà els dies 25, 26 i 27 d'octubre, les relacions Espanya-Algèria / Alacant-Orà, l'experiència de les dones algerianes des de la independència d'Algèria fins als nostres dies i la realitat sociocultural i política algeriana.

 

 Les relacions Alacant-Orà és la temàtica central del dilluns 25, vistes des de diferents perspectives, com ara la històrica, l'arquitectònica o la humanitària. Per a això, intervindran, entre uns altres, l'arquitecte i director de l'Institut Cervantes d'Orà, Javier Galván, o José María Troncoso, coordinador general de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional a Algèria i Població Sahrauí.

Les experiències en femení tenen cabuda el dimarts 26 amb intervencions com la de la vicedegana de la Facultat de Lletres, Llengües i Arts de la Universitat d'Es-Senia d'Orà, Zoubida Khelladi, o l'advocada, escriptora i exdirectora dels drets de les dones en la UNESCO, Wassyla Tamzali. A més, s'obrirà debat amb la directora i guionista Djamila Sahraoui, autora del documental La moitié du Ciel d’Allah (1995) i el llargmetratge Barakat (2006), després de la projecció de les peces.

L'anàlisi de la realitat sociocultural i política algeriana de la sessió del dimecres tindrà la intervenció del periodista i cronista de Le Quotidien d’Oran, Kamel Daoud, amb la conferència “La prensa argelina y su impacto socio-político en la sociedad”. El dia finalitza amb el concert de música rai que oferirà l'algerià Cheb Fayçal a l'amfiteatre del MUA.

Les Jornades es desenvoluparan als matins a l'Aulari II del campus de Sant Vicent del Raspeig i a la Seu Universitària d'Alacant durant les vesprades. Col·labora en el curs el Centre d'Estudis sobre la Dona, la Casa Mediterrani, l'Ambaixada d'Algèria a Madrid i el Departament de Filologies Integrades i el Secretariat de Cultura de la UA. Eva Lapiedra, professora de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant, juntament amb la lectora a Orà i exalumna d'Estudis Àrabs de la UA, Ana Marco, són les coordinadores de les jornades.

 

I Jornades Hispà-Algerianes Orà-Alacant. L'Algèria d'avui: gènere, cultura i societat

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464