Saltar apartados

Científics europeus es reuneixen en la Universitat d'Alacant per a buscar solucions als problemes de columna vertebral utilitzant enginyeria de teixits

Alacant, 18 d'octubre de 2010

El Laboratori d'Adhesió i Adhesius de la Universitat d'Alacant acollirà, del 20 al 23 d'octubre, en la Seu d'Alacant, investigadors europeus que busquen una solució clínica en pacients amb problemes de columna vertebral utilitzant enginyeria de teixits a través del projecte europeu “Disc Regeneration” (Regeneració del Disc), on es presentaran els últims avanços.

Les causes del dolor lumbar són degudes a diversos factors, però en la majoria de casos s'uneix a l'evidència clínica de degeneració del disc intervertebral. Com a conseqüència, la curació de la degeneració del disc és un dels imperatius socioeconòmics més importants a què s'enfronta la sanitat avui dia.

El projecte Disc Regeneration busca proporcionar una cura per al dolor lumbar desenvolupant estructures poroses i tecnologia que repararà un disc intervertebral danyat i en permetrà la regeneració a un estat natural saludable, i per a fer-ho s'estan desenvolupant estructures de polímer cel·lular injectable i bioactives carregades de cèl·lules. Aquestes es dissenyen per a ser implantades en el pacient per mitjà d'una cirurgia mínimament invasiva. Actualment, la pràctica quirúrgica se centra en la cirurgia que produeix l'ancoratge mecànic de les vèrtebres mantenint el buit que deixa el disc intervertebral degenerat.

L'investigador José Miguel Martín, explica: “Bàsicament una hèrnia discal es produeix perquè, en la columna vertebral, les vèrtebres estan separades per uns cartílags, que tècnicament es diuen anulus pulposus, i col·loquialment, disc. Això que denominem disc és, en realitat, un cartílag, un coixinet, que permet que, quan et mous, les vèrtebres no freguen les unes amb les altres. Amb l'edat o amb problemes físics, i sobretot per la vida sedentària que portem, aquests discos van desgastant-se, i arriba un moment en què l'os frega amb os, i quan aquesta situació arriba a una situació terminal, la cirurgia actual consisteix a separar les vèrtebres immobilitzant-les mitjançant caragols, és a dir, es posa una espècie de pròtesi metàl·lica que porta dos cargols que es fiquen dins de les vèrtebres, de manera que es queda l'espai buit i s'ancoren les vèrtebres. El problema és que quan s'ancoren dues vèrtebres es força que la resta de la columna tinga una mobilitat determinada per aquest ancoratge, per la qual cosa es força la resta de la columna a restringir certs moviments, de manera que l'efectivitat és reduïda”.

La idea d'aquest projecte va sorgir en una convocatòria del setè programa marc de la Comissió Europea l'any 2007, on es va decidir fer un esforç en un sentit diferent, perquè, en lloc d'immobilitzar, la idea fóra regenerar el disc, és a dir, introduir en el disc un substitut sintètic evitant la cirurgia .

La tasca del Laboratori d'Adhesió i Adhesius de la Universitat d'Alacant, grup que dirigeix el Dr. José Miguel Martín Martínez, consisteix en el desenvolupament d'un sistema segellador apropiat amb adhesiu o taps que permeten segellar els buits fets en el disc intervertebral per a l'eliminació del material defectuós i evitar l'eixida del gel injectat en el disc intervertebral. Els adhesius i segellants que s'estan desenvolupant són poliuretans de nova formulació i composició, capaços d'actuar mitjançant memòria de forma.

Disc Regeneration és un projecte finançat per la Comissió Europea a través del VII Programa Marc i coordinat pel Consell Nacional d'Investigacions d'Itàlia. Té una durada de 4 anys i hi participen 17 socis de 10 països europeus. La Universitat d'Alacant, a través del Laboratori d'Adhesió i Adhesius, és una de les dues representacions espanyoles en aquest ambiciós projecte.

investigador

IMATGE: Dr. José Miguel Martín Martínez en el seu despatx de la UA

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464