Saltar apartados

L'arxiu audiovisual de la Universitat d'Alacant comença a tenir valor històric

Alacant, 19 d'octubre de 2010

L'arxiu audiovisual del Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant amb enregistraments de contingut científic i tecnològic comença a tenir un valor històric. Els milers d'hores acumulades durant els més de vint anys d'existència d'aquesta unitat, actualment integrada en la Fundació General de la UA, inclouen fons als quals el pas del temps fa cada vegada més valuosos.

Enregistraments institucionals aparte, ho componen al voltant de 6.000 hores de material sobrant o descartat dels varis centenars de documentals, sèries o reportatges científics o de divulgació que, al llarg de 22 anys, han anat realitzant els equips professionals del Taller d'Imatge en molt diferents parts del món. Segons explica José Antonio Moya, tècnic del Taller, la majoria, unes 4.000 hores, tenen un caràcter arqueològic o mediambiental en àrees marítimes. "De mitjana cal gravar 20 vegades la durada que vaja a tenir el projecte final, però en quan les circumstàncies són especialment complicades — per exemple, en l'Antàrtida— pot arribar-se a multiplicar per 80 el temps de filmació necessari".

Per exemple, entrevistes realitzades fa uns quinze anys a un científic d'Illinois descobridor d'un principi actiu que avui ha donat lloc a un fàrmac antitumoral el llançament del qual ha tingut ressonància mundial o filmacions d'arts pesqueres en trànsit de desaparició, com la pesca "a la moruna", són ja, i cada any ho seran en major mesura, testimoniatges històric d'important significat. Unes altres aporten també un valor antropològic, com les efectuades en campaments de refugiats del Sahara amb destinació al documental "Fills de l'arena", para que els seus 20 minutos de durada es van realitzar 40 hores d'enregistrament.

Al llarg de la seua trajectòria, el Taller d'Imatge, ben proposant projectes a iniciativa pròpia o participant en convocatòries en general d'organismes de titularitat pública, ha realitzat nombrosos documentals, alguns amb gran èxit de difusió, fins i tot internacional. El punt de partida ha sigut amb freqüència convocatòries de tipus científic, com la serie Cota 0, el capítol pilot de la qual va ser finançat per la Comissió Interministerial de Ciència i Tecnologia. Els enregistraments s'han realitzat en diversos continents (Africa, Europa, Amèrica, l'Antàrtida…) i també en tota la geografia espanyola. Per exemple, els fons de filmacions del litoral espanyol han donat origen a una web recentment premiada que, sota el nom Mar d'Espanya, ofereix un recorregut audiovisual per cent llocs de totes les costes espanyoles.

Per a preservar tot aquest material, algunes de les cintes analògiques de les quals tenen ja més de 20 anys d'existència i estan exposades a la deterioració, el Taller està realitzant la seua conversió a format digital.

En les fotos, imatges preses a Turquia en 2001 documentant un treball de prospecció de 10 zones arqueològiques, que van donar origen al documental titulat "Els naufragis d'Anatolia".

Turquia_1Turquía

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464