Saltar apartados

La Universitat d'Alacant crea una marca pròpia de desenvolupament de videojocs

videojuego

Alacant, 18 d'octubre de 2010

ByteRealms és la marca creada i registrada, al mes de maig passat, pel grup de desenvolupament de videojocs de la Universitat d'Alacant, l'equip del qual està format per investigadors pertanyents al Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UA i fa ja tres anys que treballa. La marca naix ara per a donar-se a conèixer. Tal com indica Francisco Gallego Durán, professor del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat d'Alacant i director tècnic de ByteRealms, “venem la nostra capacitat de desenvolupament a les empreses”. Entre els punts a destacar de l'equip, que el mateix Gallego defineix com “molt preparat”, destaca el fet que tota la tecnologia que usen és pròpia, i ha sigut desenvolupada dins de la filosofia del programari lliure. El grup l’integren, en la direcció, Francisco Gallego, Faraón Llorens, Rafael Molina, Patricia Compañ i Rosana Satorre, i en la part de desenvolupament treballen egressats de la UA de la carrera d'Informàtica. Com a marca, ByteRealms ja ha establit contactes comercials, i està en fase de negociació per a desenvolupar videojocs. L'equip té la seua pròpia web: www.byterealms.com

L'últim dels videojocs que ha desenvolupat ByteRealms, és “La plantació”. Es tracta d'un videojoc educatiu dirigit a alumnes de 5è de Primària en el qual els menors podran jugar i aprendre divertint-se. La Plantació té com a objectiu que els alumnes aprenguen l'origen i cultiu dels plataners, alhora que se'ls ensenya a menjar sa i a cuidar el medi ambient. El videojoc ha sigut promogut per ASPROCAN (Associació d'Organitzacions de Produccions de Plàtans de Canàries) i es presentarà al novembre, una vegada l'equip de la UA haja ultimat el projecte, que es troba en fase de postproducció. Gallego ressalta que “el videojoc ensenya, a través del que tu fas” i afig que “és un aprenentatge inconscient, diferent”.

Sobre les característiques que tot videojoc ha d'incloure, apunta el professor de la UA, figuren “que siga divertit, que enganxe i que siga educatiu”. A més, es tracta d'un producte molt complicat de desenvolupar, no tant per tecnologia sinó perquè tot és compacte i funcione.

Abans de registrar la marca, el projecte més destacat que el grup havia desenvolupat és GameLearning, que persegueix potenciar habilitats directives mitjançant l'ús de minijocs conceptuals. El projecte es va desenvolupar dins del Pla Avanza, que va concedir el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç fa dos anys i mig.

El director tècnic de ByteRealms aclareix que es redueix el cost de creació d'un videojoc si es centra en un concepte, com en el cas de GameLearning. Fer un videojoc que substituïsca el professor i en el qual tot el coneixement estiga inclòs és molt complicat i crec que ningú ho ha aconseguit encara”. No obstant això, en agafar i desenvolupar un concepte en un minijoc s'aconsegueix un efecte similar a substituir els exercicis d'una classe. “Permet, com a avantatge, que tens un feedback instantani perquè et diu si està bien o malament a l’instant.”

El següent projecte, que començaran al novembre, és Time4Learning, dins del qual desenvoluparan el videojoc ChIt (sigles de Changes-IT), que s'inclou dins del 2n Pla Avanza, concedit pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Chit és un videojoc multijugador que funcionarà a través d'Internet o xarxa local. Es tracta d'un joc de simulació empresarial, on diverses persones competeixen dirigint la seua empresa en un mateix mercat, en temps real i focalitzat en la part del negoci electrònic de l'empresa, de vital importància avui dia.

Alguns projectes passats es van crear perquè els alumnes facen les seues pràctiques. És el cas del videojoc Screaming racers, dissenyat per a estudiants d'Intel·ligència Artificial, perquè puguen experimentar amb els seus algorismes en un entorn simulat. El joc consisteix en cotxes de carreres que són conduïts per programes. Aquest videojoc de la UA va ser dirigit i desenvolupat per Francisco Gallego en el període 2003-04, i és utilitzat sobretot en cursos de doctorat i en assignatures d'Intel·ligència Artificial.

Un altre joc més recent es diu PLman i ha sorgit a partir del Concurs de Programació Lògica. Ací van desenvolupar un comecocos al qual van anar afegint opcions. El joc consisteix que l'alumne ha d'escriure un programa d'ordres directes, que es diu “base de coneixement” i que constitueix les regles, per a aconseguir l'objectiu final de menjar-se tots els cocos. Aquest videojoc s'ha utilitzat en les pràctiques de primer de carrera d'Enginyeria en Informàtica, dins de l'assignatura de Lògica Computacional, on els estudiants aprenien el llenguatge Prolog. Ara s'està usant en el grau. A més, com a complement al joc, han desenvolupat un sistema automàtic d'avaluació per web, a través del qual els alumnes reben els mapes que han de resoldre amb PLMan i presenten les seues solucions, que són corregides i avaluades de forma immediata.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464