Saltar apartados

La Universitat d'Alacant patenta un dispositiu per a la detecció de substàncies bioquímiques, mediambientals i alimentàries

Alacant, 19 d'octubre de 2010

Investigadors de la Universitat d'Alacant i de la Universitat Miguel Hernández han desenvolupat un procediment que suposarà un important avanç en les noves generacions de sensors electroquímics per a la detecció de substàncies d'interès ambiental, bioquímic i alimentari.

L'ús de sensors electroquímics és ben conegut en el sector bioquímic i clínic (p. ex., els mesuradors de glucosa que usen els diabètics), però limitat a components d'interès mèdic. Per això, aquests dispositius no han penetrat de manera significativa en altres sectors com l'agroalimentari o el mediambiental a causa de la seua baixa selectivitat i per la dificultat que comporta crear noves fases sensores per a una àmplia gamma de productes.

La tecnologia patentada es basa en un mètode de dipòsit electroassistit de capes de sílice impreses molecularment sobre diversos elèctrodes que actuen com a filtre amb alta selectivitat per a la detecció de molècules d'interès.

Francisco Montilla, un dels autors d'aquesta invenció, explica: “ El que nosaltres hem creat és una tecnologia aplicable a sensors electroquímics. Es patenta, per tant, un procediment per a una aplicació específica, però es pot desenvolupar per a moltes altres aplicacions. Dissenyem unes capes que col·loquem sobre elèctrodes de sensors, que actuen com a filtre selectiu per a la substància que estem interessats a detectar. Per exemple, si nosaltres volem quantificar la concentració de dopamina en sang (neurotransmissor que en nivells anormals està relacionat amb la malaltia de Parkinson), li dipositem damunt una capa que només permet el pas d'aquesta substància i de res més. Si intentem fer això amb un elèctrode que no porta aquesta capa, no podrem determinar els nivells de dopamina correctament, perquè aquest elèctrode reacciona amb altres substàncies presents en la mostra que et donaran un senyal semblant i tindràs una mesura errònia. La metodologia, per tant, permet preparar capes filtrants capaces de distingir una molècula d'una altra.”

Els avantatges del procediment de la invenció vénen donats per l’alta selectivitat en la detecció d'un anàlit (compost) concret present en una barreja complexa amb alt nombre d'interferents.

Els elèctrodes modificats amb capes de sílice obtingudes amb aquesta metodologia, donen lloc a sensors molt barats, robustos i que en les seues aplicacions obtenen resultats equiparables als dispositius comercials emprats en anàlisis clíniques, generalment sensors que contenen elements biològics, els anomenats biosensors.

Un altre dels avantatges d'aquest procediment pel que fa a les seues potencials aplicacions enfront dels biosensors, és que per a la detecció d'algun anàlit d'interès concret, habitualment ocorre que no hi ha una molècula biològica adequada que siga útil o estable en les condicions de mesura.

Amb aquesta metodologia es poden dissenyar matrius inorgàniques molt estables i versàtils, a mesura de la molècula objectiu i, que en principi, poden ser aplicades a qualsevol tipus de substrat evitant l'ús d'elements biològics (generalment enzims o anticossos), que són els que més encareixen i limiten els sensors comercials. Això fa que els dispositius dissenyats no estiguen limitats a anàlisis clíniques sinó que es puguen dissenyar dispositius amb aplicacions, per exemple, en control alimentari (resveratrol, citotoxines, alcaloides, pesticides, vitamina C, àcid fòlic, vitamina B12, vitamina B5, etc.), mediambiental (mesuradors de contaminants i altres paràmetres de qualitat de l'aigua) o defensa (mesuradors de patògens, i substàncies químiques / explosives), entre altres.

Aquest nou dispositiu ha sigut dissenyat per l'investigador Francisco Montilla, pertanyent a l'Institut de Materials de la Universitat d'Alacant, en coordinació amb l'investigador Alfonso Salines, pertanyent a l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat Miguel Hernández.

 

invest_patentes

Fotografia:

Els investigadors Francisco Montilla i Alfonso Salines

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464