Saltar apartados

El VI Simposi de Literatura Autobiogràfica de la Universitat d'Alacant revisa les memòries, autobiografies i autoficcions

Alacant, 28 d'octubre de 2010

La crítica literària i el mercat editorial bolquen gran part del seu interès per la literatura autobiogràfica. Amb l'ànim d'aprofundir sobre aquest tema es va crear, ja fa quinze anys, el Grup de Recerca de Literatura Contemporània de la Universitat d'Alacant, pertanyent al Departament de Filologia Catalana. El grup celebrarà els dies 2, 3 i 4 de novembre de 2010 el VI Simposi Internacional de Literatura Autobiogràfica. En aquesta ocasió, la trobada se centraran en les memòries, autobiografies i autoficcions.

En el Simposi Memòries, Autobiografies i Autoficcions es revisarà la producció memorialística, pel que fa a memòries, que posen l'èmfasi en l’aspecte social o històric, les autobiografies, que fan referència a l'individu, i les autoficcions, que són una espècie de novel·la però escrita de forma autobiogràfica. El grup també pretén avançar en la configuració d'un cànon en el gènere memorialístic català.

En concret, i en relació amb les autobiografies i memòries, els experts tenen per objecte esbrinar les particularitats existents tenint en compte elements professionals i vocacionals. Així, desenvoluparan la relació dels individus amb les professions a través de les autobiografies de periodistes, científics, pintors i escultors, polítics, lingüistes i altre tipus de professions. Entre les finalitats del Simposi hi ha estudiar les característiques de les obres més reeixides, revisant elements com l'estructura, dades documentals, l'escriptura o els elements humorístics. A més, els especialistes reunits analitzaran els principals components de cadascun dels subgèneres, tant des del punt de vista de la teoria literària com en l'estudi de les manifestacions més significatives.

L'acte inaugural, que té lloc el dimarts 2 de novembre en la sala Aifos, a partir de les 16.00 hores, està previst que siga presidit pel rector de la UA, Ignasi Jiménez Raneda. El catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, Enric Balaguer, que és, així mateix, director del Grup de Recerca de Literatura Contemporània, presideix el comitè organitzador.

Les diferents activitats del Simposi tindran lloc en la sala Aifos i la sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA.

 

Web del Simposi:

http://www.ua.es/dfc/literatura_autobiografica/visimposi/inici.html

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464