Saltar apartados

La població gitana a Espanya i la UE, objecte del Simposi Traducció i Identitat Diaspórica en la Universitat d'Alacant

Alacant, 28 d'octubre de 2010

La qüestió de l'ètnia roma i la seua migració és un dels temes centrals del Simposi Traducció i Identitat Diaspórica: El (meta)discurs de la (a)culturación, que comença el dijous 4 de novembre en el Saló d'Actes de l'Aulari II, i es va a estendre fins al 6 del mateix mes.

El Simposi TID es proposa abordar, d'una banda, el paper i l'orientació de les polítiques lingüístiques i culturals europees, nacionals i regionals pel que fa a la integració de poblacions migrants en condicions d'igualtat, i d'altra banda, es qüestiona quin és el lloc que ocupa la traducció/interpretació/mediació dins del panorama de la comunicació globalitzada actual i quina posició hauria d'adoptar enfront de les narratives ontològiques que predominen actualment. Finalment, pretén tractar com a estudi de cas, el comportament del romanès en cohabitació amb altres codis, generant mutacions com el biculturalismo, una realitat amb profundes repercussions en les relacions humanes, econòmiques, polítiques.

Prestigiosos ponents convidats participaran en el Simposi. El catedràtic José Lambert, de la Universitat de Lovaina / CETRA / UFSCI (Florianopolis); Sanda Reinheimer, catedràtica de la Universitat de Bucarest; Erik Hertog, catedràtic de la Universitat Lessius (Anvers) assessor del Comissari de Multilingüisme, col·laborador del Ministeri de Justícia d'Holanda i del govern belga en qüestions lingüístiques i traductológicas; Daciana Panait, directora de projectes europeus en l'Agència Nacional per als roma de Romania i coordinadora del projecte d'integració de població gitana en cooperació amb l'ONG espanyola Fundació Secretariat Gitano; M%o0103lina Voicu i Monica %o015Eerban, doctores en sociologia de l'Institut Investigació Qualitat de Vida de l'Acadèmia Romanesa. Voicu és especialista en minories ètniques amb especial recalcament en l'estudi de la població gitana, mentre que %o015Eerban és experta en migració romanesa. A més, el sociolingüista Mircea Branza, de la Universitat de Leiden i O. Bucarest; Daniela Ionescu, catedràtica de Traducció i Interpretació de la Universitat de Bucarest i Luís González, traductor de la Direcció general Traducció de la CE a Espanya.

El cònsol de Romania a la Comunitat Valenciana, Liviu Popa, al costat de la professora de Traducció i Interpretació de la UA i membre del comitè científic de TID, Catalina Iliescu, intervindran en l'acte d'inauguració de les jornades, que serà presidit, a les 10.00 hores del 4 de novembre, pel rector de la UA, Ignacio Jiménez Raneda.

La clausura del Simposi serà a càrrec de la vicerectora d'Extensió Universitària de la UA, Josefina Bueno Alonso, en la jornada del dia 6, dia que serà destinat a aprofundir sobre els gitanos, tant a Espanya i entorn de la llengua, cultura i política, processos migratoris, estratègies de resistència i acció institucional, com la transferència de models d'intervenció sobre població gitana entre els països de la Unió Europea. Per a parlar sobre aquests temes, la trobada comptarà amb la participació de l'antropòleg David Berna, expert en gitanos, pobresa i exclusió social, i les sociòlogues M%o0103lina Voicu i Monica %o015Eerban, de l'Institut Investigació Qualitat de Vida de l'Acadèmia Romanesa.

Per a parlar sobre justícia i drets humans en la Unió Europea, participarà Erik Hertog, de la Universitat Lessius, el divendres dia 5.

El Simposi comptarà amb dues activitats culturals. D'una banda, i en finalitzar el primer dia, el Vicerectorat d'Extensió Universitària, oferirà un espectacle de flamenc obert a tot el públic, que començarà a les 20.00 hores. Per a les 19.15 hores del segon dia, es va a projectar el documental sobre la migració romanesa a Alacant, L'estel d'Andrei. La peça s'estrenava fa ara un any i va ser co-dirigida per Vicente Pascual i Luis G. Verdú, realitzadors del Taller d'Imatge de la Fundació General Universitat d'Alacant.

Organitza el Departament de Traducció i Interpretació de la UA, la Conselleria d’Educació de la GV, el Consell d'Alumnes de la UA i l'Institut de Cultura Romanès. Col·labora el Secretariat de Cultura del vicerectorat d'extensió Univeristaria i la Seu Universitària Ciutat d'Alacant de la UA, l'Ambaixada de Romania i ARIPI (Amics de Romania per a la Iniciativa i Promoció d'Intercanvis Culturals).

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464