Saltar apartados

L'escriptor i crític Julio Ortega parlarà en la UA de Julio Cortázar i els 50 anys de "Rayuela"

Alacant, 19 d'abril de 2013

El pròxim dilluns 22 d'abril, l'escriptor peruà i professor de Literatura Llatinoamericana de la Brown University, Julio Ortega, impartirà la conferència “Retrato de Julio Cortázar entre la tierra y el cielo: 50 años de Rayuela” en l'aula magna de l'edifici de Geografia i Història de la UA, a les 12 h. Aquesta activitat s'insereix en les Primeres Jornades 50 anys de Rayuela (1963-2013). Homenatge a Julio Cortázar, que ha organitzat el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, a través del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

L'endemà, el dimarts 23 d'abril, Dia del Llibre, continuaran les activitats commemoratives amb la lectura pública de la novel·la Rayuela i acompanyament musical en el Racó dels Poetes (amfiteatre enfront de la Torre de Control del Campus), a les 12.30 h.

El mateix dia 23, el CEMAB i la Biblioteca General han organitzat una activitat de bookcrossing o passallibres. Tots aquells que hi vulguen participar poden deixar els llibres en el Punt d'Informació Cultural (PIC. Baixos del Paranimf) abans del dia 22 i intercanviar-los per uns altres en un estand situat en la porta de la Biblioteca General el dia 23. Aquesta activitat pretén celebrar la festa del llibre acostant la lectura a la comunitat universitària i promovent l'accés a la cultura.

Les activitats commemoratives, que es duran a terme al llarg de tot l'any 2013 amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres, van començar el passat mes de març amb l'exposició de panells amb fragments de l'obra (fita del boom de la narrativa llatinoamericana dels anys 60) en diversos edificis del Campus i amb la convocatòria del I Certamen Literari Mario Benedetti, ja en marxa.

En el mes d'octubre, en data encara per concretar, la UA acollirà un seminari organitzat també pel CEMAB sobre l'obra de Julio Cortázar amb especial atenció a Rayuela, dirigit per la professora de la UA Carmen Alemany i amb la participació de reconeguts escriptors i professors especialistes en l'estudi de l'autor i la seua obra.

Així mateix, es programaran altres conferències i activitats al llarg de l'any, de les quals ja s’informarà, segons afirma Eva Valero, directora del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CEMAB).

 

JULIO ORTEGA

El Perú, 1942. Després d'estudiar Literatura en la Universitat Catòlica, a Lima, i publicar el seu primer llibre de crítica, La contemplación y la fiesta (1968), dedicat al boom de la novel·la llatinoamericana, va emigrar als Estats Units convidat com a professor visitant per les Universitats de Pittsburgh i Yale. Va viure a Barcelona (1971-73) com a traductor i editor. Va ser professor a la Universitat de Texas, Austin, on el 1978 va ser nomenat catedràtic de Literatura Llatinoamericana i des del 1989 ho és en la Universitat de Brown, on ha sigut director del Departament d'Estudis Hispànics i actualment és director del Projecte Transatlàntic. Va ocupar la càtedra Simón Bolívar de la Universitat de Cambridge. És membre de les acadèmies de la llengua del Perú, Veneçuela, Puerto Rico i Nicaragua. Va rebre la condecoració Andrés Bello del govern de Veneçuela el 1998. Conseller de les càtedres Julio Cortázar (Guadalajara, Mèxic), Alfonso Reyes (TEC, Monterrey), Roberto Bolaño (Universitat Diego Portals, Xile) i Jesús de Polanco (Universitat Autònoma de Madrid/Fundació Santillana). Dirigeix les sèries Aula Atlàntica al Fondo de Cultura Económica, EntreMares en l'Editorial Veracruzana, i Nuevos Hispanismos en Iberoamericana-Vervuert. Ha obtingut els premis Rulfo de conte (París), Bizoc de novel·la breu (Mallorca), Casa d'Amèrica d'assaig (Madrid) i el COPE de conte (Lima). De la seua crítica ha dit Octavio Paz:"Ortega practica el millor rigor crític: el rigor generós."

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464