Saltar apartados

Investigadors de la UA transformen la pinyolada, residu resultant de l'extracció de l'oli d'oliva, en energia

Investigadors de la Universitat d'Alacant participen en el projecte dirigit a transformar alperujo, residu resultant de l'extracció de l'oli d'oliva, en biocombustibles de segona generació

 

Alacant, 26 d'abril de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant participen en el projecte dirigit a transformar pinyolada, residu resultant de l'extracció de l'oli d'oliva, en biocombustibles de segona generació.

El projecte, anomenat PYROEX: Piròlisi Industrial de Subproductes de l'Almàssera, té com a objectiu construir un reactor de piròlisi per extrusió capaç de produir en continu biofuel i cabó biològic a nivell industrial, i acabar amb els problemes mediambientals que generen aquest tipus de residus procedents de la indústria agroalimentària.

Aquesta iniciativa, coordinada per Olax22 SL, empresa de base tecnològica de la UA, especialitzada en processos innovadors per a la recuperació i valorització de residus, compta amb la participació d'investigadors pertanyents a l'Institut Universitari d'Enginyeria dels Processos Químics de la UA, a més de les empreses: Enginyeria Ballester & Catalá, Foradia SAL, Inel SL i el Centre Tecnològic Agroalimentari d’Extremadura (CTAEX).

El projecte, que s'emmarca dins del programa INNPACTO del Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO), està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb un pressupost total d'1.040.000 euros, i estarà vigent fins a finals de 2015.

Espanya és el primer país productor i exportador d'oli d'oliva a escala mundial, amb una mitjana d'1.200.000 tones/any, el 33% de la producció mundial. Mentre l'oli d'oliva en si mateix ens proporciona una gran font de salut, per la composició que té en àcids grassos, els subproductes resultants, com la pinyolada, representen un gran problema mediambiental.

El tractament d'aquests residus mitjançant tecnologies netes i segures s'ha convertit en un objectiu crucial a causa dels efectes devastadors d'aquests residus per al medi ambient. “El fet que aquest tipus de residus es produïsquen en grans quantitats i curts períodes de temps, no ha fet més que incrementar la necessitat de trobar processos de tractament tècnicament viables”, explica l'investigador Andrés Fullana Font, professor del Departament d'Enginyeria Química de la UA, i principal promotor de l'empresa Olax22 SL.

Olax22, realitzarà processos de piròlisi per extrusió de pinyolada a escala planta pilot, per a obtenir informació amb la qual assortir les enginyeries encarregades del disseny i fabricar del reactor prototip, a més de determinar les millors condicions d'operació en l'escalat industrial del procés.

De forma addicional, l'empresa durà a terme experiments a nivell de laboratori sobre mostres rebudes d'altres residus i subproductes derivats de l'activitat agroalimentària espanyola i europea. La determinació d'un altre tipus de residus agroalimentaris susceptibles de ser tractats mitjançant piròlisi per extrusió, aportarà el coneixement necessari perquè el consorci PYROEX continue creixent més enllà del tractament de pinyolada.

D'altra banda, l'Institut Universitari d'Enginyeria dels Processos Químics de la UA enfocarà l’activitat al desenvolupament de la base científica necessària per a la consecució dels objectius plantejats en el projecte. Entre aquests hi ha la validació energètica dels biocombustibles generats en el procés PYROEX tant a escala pilot com en el laboratori. Així mateix, participaran en l'estudi de les conclusions i conseqüent estudi de viabilitat del procés global.

La finalització reeixida d'aquest projecte comportarà la posada en el mercat d'una eina amb una elevada capacitat per a transformar un problema en energia, un bé escàs en la nostra economia, asseient les bases per a la valorització energètica i explotació de molts altres residus de la indústria agroalimentària amb característiques similars a la pinyolada.

 

Comenta  esta noticia en Facebook o en Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464