Saltar apartados

Investigadors de la UA ideen un nou dispositiu per a tapar càmeres integrades en ordinadors i telèfons mòbils

 

Alacant, 30 d'agost de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han dissenyat un dispositiu que permet tapar la lent de càmeres per a impedir l'enregistrament d'imatges no autoritzades de tercers. Es tracta d'un instrument d'autoprotecció i de fàcil instal·lació, tant per a xiquets com per a adults.

El dispositiu es compon d'una sola peça que pot ser de goma o de plàstic injectat amb les vores arredonides i forma d'O invertida. Les dues cares de l'utensili fan l'efecte pinça i depenent del grossor, en funció del model de l'aparell en el qual s'use, exercint certa pressió que provoca la subjecció immediata en quedar encaixada en la vora de la pantalla de l'aparell electrònic.

Aquest nou sistema ideat pel Dr. Eliseo Andreu Cabrera i el Dr. José Antonio Pérez Turpin, tots dos professors pertanyents del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la Facultat d'Educació de la UA, presenta importants avantatges, entre els quals destaca el baix cost de producció, la senzilla utilització, i aplicació en una àmplia gamma d'aparells electrònics, com ordinadors portàtils, tauletes i telèfons mòbils, i a més és reutilitzable ja que es pot adaptat a diferents aparells i models.

“El dispositiu permet personalitzar-ne el disseny incorporant colors, logos, marques, etc., fet que ho converteixen en l'obsequi ideal per a campanyes publicitàries i promocionals. A més, podria ser el complement ideal per a una campanya de formació i conscienciació del menor, en l'ús responsable de les tecnologies de la informació i la comunicació”, explica el professor Eliseo Andreu.

“Amb l'auge del nou ensenyament en línia i les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) a l'abast de tots els menors en etapa escolar, hem d'oferir eines i recursos d'autoprotecció. La millor defensa contra les amenaces d'Internet és l'educació que reba el menor”, indica el professor Pérez Turpin.

Tal com apunta Eliseo Andreu, “actualment, la majoria de les accions que es prenen per a protegir la infància en l'ús d'Internet, se centren en la familiarització amb el mitjà, la navegació conjunta pares-fills o la utilització de programari de seguretat. Atenció especial requereix la participació en xarxes socials i l'ús de dispositius amb càmera integrada. Hi ha furoners que podrien activar aquesta càmera de manera remota, malgrat comptar amb antivirus, filtres o tallafoc”.

“En aquest punt, cal assenyalar que cap programari ni maquinari és 100% eficaç. El desenvolupament d'un nou programari de seguretat, comporta que immediatament els pirates informàtics cerquen els errors o llacunes, per a poder introduir-se en els ordinadors aliens. La millor manera d'evitar el ciberassetjament i evitar que els delinqüents informàtics obtinguen imatges de vídeo dels usuaris, usant les seues pròpies càmeres web, és tapant manualment la lent del dispositiu”, hi afig Eliseo Andreu.

La Universitat d'Alacant actualment està en contacte amb diferents empreses interessades a adquirir aquest dispositiu, per a l’explotació comercial.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464