Saltar apartados

El catedràtic de la UA Alberto José Lorrio Alvarado guanya el II Premi de Prehistòria i Arqueologia de la Península Ibèrica Louis Siret

El treball guanyador estudia amb mètodes del segle XXI l'exhaustiva documentació deixada per l'enginyer i arqueòleg belga en 1907

Alacant, 16 de desembre de 2013

El catedràtic de Prehistòria i director del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la Universitat d'Alacant, Alberto José Lorrio Alvarado, ha resultat guanyador del II Premi de Prehistòria i Arqueologia de la Península Ibèrica Luis Siret amb el treball titulat “La necrópolis orientalizante de la Loma de Boliche (Cuevas del Almanzora, Almería)”.

L'Instituto de Estudios Almeriense, amb el patrocini científic de la Real Academia de la Historia, convocava aquest premi amb la finalitat de promoure i incentivar la recerca i augmentar en el seu conjunt, en totes les seues temàtiques i camps, l'estudi del Patrimoni Prehistòric i Arqueològic existent en la Península Ibèrica, incloses les illes inscrites en els seus territoris. El guardó va nàixer per a honrar l'enginyer i arqueòleg belga Louis Siret Cels (1869-1934), que representa una de les pàgines més il·lustres de la Prehistòria espanyola i europea. Va fer treballs i descobriments arqueològics entre els quals es troben els jaciments de Los Millares i d'El Argar, que han sigut clau per a l'estudi de la prehistòria peninsular i europea.

L'obra premiada és un minuciós estudi de la necròpoli situada a Cuevas de Almanzora, excavada i documentada per Siret en 1907, però estudiada amb metodologia moderna del segle XXI. Així, 116 anys després del treball de camp del belga, és possible indagar sobre aquest cementeri d'inicis de l'edat del ferro; aquel moment històric va fer coincidir a les comunitats locals amb l'arribada dels colons fenicis en la península Ibèrica.

El treball guanyador, del qual Alberto José Lorrio és autor, s'ha fet en el marc del projecte HAR2010-20479 del Ministeri de Ciència i Innovació “Bronce Final-Edad del Hierro en el Levante y el Sureste de la península Ibérica: Cambio cultural y procesos de etnogénesis”. Hi col·laboren 14 investigadors de diferents universitats i institucions, com la Universitat Complutense de Madrid, el CSIC o la Universitat de València. De la UA, hi participen els investigadors del Departament de Química Inorgànica, Isidro Martínez i Eduardo Vilaplana, i les col·laboradores del Departament de Prehistòria, M. Paz de Miguel i M. Dolores Sánchez de Prado.

Els investigadors han estudiat els diaris de camp de l'excavació i totes les restes dels aixovars funeraris, les restes dels difunts incinerats (rite empleat en aquell temps). Així mateix, van estudiar la reconstrucció de la necròpoli, com era el ritual funerari, quin tipus de societat imperava en aquell temps, conèixer què menjaven, gràcies a l'ocupació de l'anàlisi dels oligoelements que queden en les restes òssies. 

La deliberació va tenir lloc dimarts passat en la reunió celebrada pels integrants de la Comissió de Valoració del II Premi de Prehistòria i Arqueologia Louis Siret, que ha estat composta per José Remesal Rodríguez del, Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona; Rosa Morales Sánchez, llicenciada en Geografia i Història i membre del Departament d'Història de l'Instituto de Estudios Almerienses; Juan Alberto Cano García, llicenciat en Geografia i Història i membre del Departament d'Història de l'Instituto de Estudios Almerienses i José María Verdejo Lucas, cap del Departament d'Història de l'Instituto de Estudios Almerienses, que va actuar com a secretari. El premi inclou la publicació de l'obra “La necrópolis orientalizante de la Loma de Boliche (Cuevas del Almanzora, Almería)”.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464