Saltar apartados

La Universitat d'Alacant és "la maqueta perfecta" per a tractar una iniciativa de Ciutat Intel·ligent

Francisco Maciá proposa crear una metodologia d'implantació de les TU per a facilitar la sinergia de tots els actors, components i serveis

 

Inauguració de la jornada "Ciutats intel·ligents: beneficis per a la inclusió social" Intervenció del vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá

Francisco Maciá proposa crear una metodologia d'implantació de les TI per a facilitar la sinergia de tots els actors, components i serveis

 

Alacant, 17 de desembre de 2013

El principal objectiu dels projectes de Ciutat Intel·ligent o Smart City ha de ser millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Per a això, i a diferència d'altres propostes, aquesta millora es fonamenta en l'aplicació global, intensiva i sostenible de les tecnologies de la informació (TI) sota uns principis de servei a la ciutadania. “El terme Smart University és el resultat de traslladar els conceptes de Smart City a l'àmbit universitari per a augmentar-ne la qualitat de la comunitat mitjançant l'ús intensiu i sostenible de les TI”, va assenyalar Francisco Maciá, vicerector de Tecnologies de la Informació de la UA, durant la jornada “Ciutats intel·ligents: beneficis per a la inclusió social”.

Una universitat resulta “la maqueta perfecta” per a una iniciativa de Smart City -va explicar Maciá- ja que és representativa i els resultats que s'aconseguisquen, a més de servir com a exemple i cas d'estudi per a tractar projectes viables en les nostres ciutats, serien útils per a millorar de forma eficaç i eficient la qualitat de vida d'un gran nombre de ciutadans.

En aquest sentit, per al pròxim any, la UA planteja diferents objectius vinculats amb un projecte de Smart University com crear una metodologia per a la implantació de les TI que faciliten la sinergia de tots els actors, components i serveis implicats. A més, proposa un model d'universitat intel·ligent basat en arquitectures orientades a serveis (SOA), així com desenvolupar un conjunt de casos d'estudi en temes com gestió de trànsit i places lliures d'aparcament, consum energètic, gestió de residus, obertura de la informació, transparència en la gestió, seguretat, serveis digitals, etc.

Una universitat és comparable en quasi tots els àmbits que pogueren ser d'interès per a un projecte de Smart City amb una població mitjana, fins i tot, una gran població. La Universitat d'Alacant compta amb més de trenta mil persones que fan un ús intensiu d'espais, serveis i tecnologies. Una institució d'aquestes dimensions requereix per al normal funcionament i de forma molt concentrada alts nivells de govern, organització, mobilitat, vida, salut, sostenibilitat mediambiental, entre altres. ”És cert que el campus de la UA és molt més xicotet que una ciutat, però no deixa de representar una extensa àrea urbana amb molts dels problemes i complexitats de qualsevol urbs: aparcaments, accessos, planificació urbanística, edificacions, zones verdes, serveis, restauració, oci, gestió de residus,...”, va apuntar el vicerector.

“La universitat presenta un entorn prou complex perquè siga més que representatiu d'una ciutat mitjana, però amb el gran avantatge de minimitzar enormement l'impacte dels factors que poden impedir en l'actualitat que aquest tipus de propostes siguen viables en les nostres ciutats”, hi insisteix Francisco Maciá.

Durant la jornada “Ciutats intel·ligents: beneficis per a la inclusió social”, celebrada ahir en l'Escola Politècnica Superior i organitzada dins de les activitats de la Càtedra de Telefónica en la Universitat d'Alacant, investigadors i empresaris van tractar conceptes com iPavement, quadres de comandament integrals, intel·ligència ambiental i teleassistència de segona generació, i la Xarxa Espanyola de Ciutats intel·ligents, entre altres.

 

Notícia relacionada:

La UA aposta per accions que milloren la inclusió social a través dels beneficis de les Ciutats Intel·ligents

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464