Saltar apartados

L'alacantí Gabriel Miró, en la Cervantes

Alacant, 12 de desembre de 2013

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes inaugura avui un portal dedicat a Gabriel Miró (Alacant, 1879-Madrid, 1930), una de les figures senyeres de la novel·la espanyola del segle XX, per a la realització del qual ha comptat amb la col·laboració d'Olympia Luengo Miró (néta de l'escriptor) i l'Obra Social Caja Mediterráneo.

Nascut en el si d'una família acomodada, el seu oncle, el pintor Lorenzo Casanova, va exercir una forta influència en el jove Miró, a qui va transmetre ensenyaments d'estètica pictòrica i literària que van contribuir en la consolidació d'un personal estil, present ja en els seus títols inicials, com Hilván de escenas (1903) i Del vivir (1904). En 1908 va obtenir el premi del concurs «El Cuento Semanal» amb la seua novel·la curta Nómada, fet que va significar el seu primer èxit i li va suposar el reconeixement com a escriptor per part d'un jurat compost per quatre signatures imprescindibles de la narrativa espanyola: Pío Baroja, Valle-Inclán, Felipe Trigo i Eduardo Zamacois.

La novela de mi amigo, Las cerezas del cementerio, Figuras de la Pasión del Señor, El humo dormido o Nuestro Padre San Daniel van marcar una original trajectòria sacsejada en 1926 amb la publicació de El obispo leproso, que va produir la indignació dels sectors més conservadors de la societat pel tractament donat a la Companyia de Jesús. La polèmica va impedir l'ingrés de Miró en la Real Acadèmia Espanyola (proposat per Azorín) i que obtinguera el prestigiós premi Fastenrath. En 1928 va veure la llum Años y leguas, “el seu llibre més representatiu, el més personal”, en paraules de Miguel Ángel Lozano, catedràtic de la Universitat d'Alacant i un dels més autoritzats experts en l'obra de Gabriel Miró.

Aquest nou espai de la Cervantes, dirigit pel professor Lozano Marco, presenta al lector tant les primeres edicions dels llibres de l'escriptor, en format facsímil, com les últimes versions revisades per ell mateix, a més de les seues Obras Completas en l'Edición Conmemorativa de 1932-1949, feta per Pedro Caravia Hevia amb l'ajuda de Clemencia Miró, filla de l'autor. Ofereix a més un important catàleg d'estudis sobre l'alacantí i un complet banc d'imatges.

 

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantesva nàixer en 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, Banc Santander, a través de la Divisió Global Santander Universitats, i la Fundació Botín. En l'actualitat es desenvolupa sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que presideix Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010. El seu objectiu és la difusió de la cultura iberoamericana; ofereix, en Internet, lliure accés a més de 160.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464