Saltar apartados

El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA descobreix dos poemes manuscrits inèdits del poeta

Alacant, 4 de febrer de 2013

Mario Benedetti va donar en 2006 la seua biblioteca personal al Centre d'Estudis Iberoamericans que porta el seu nom en la Universitat d'Alacant. Fruit del procés de catalogació dels més de 6.000 volums donats per Benedetti, ha tingut lloc la troballa de dos poemes manuscrits inèdits "Miedo y coraje" i "Esperas", que es trobaven guardats en l'interior del llibre Insomnios y duermevelas, publicat en 2002.

La bibliotecària M. José Giménez va trobar els papers manuscrits i la vicedirectora de la Biblioteca de Filosofia i Lletres, M. Victoria Jàtiva, va comunicar aquesta important troballa a Eva Valero, directora del Centre Benedetti de la UA. A partir d'aquest moment, els professors José Carlos Rovira i Eva Valero van iniciar un procés de recerca amb el qual han corroborat el caràcter inèdit dels poemes trobats.

La investigació duta a terme ha permès reconstruir una probable història dels manuscrits trobats. El 23 d'abril de 2002, el periòdic La Nación de Buenos Aires va publicar la notícia de la presentació del llibre Insomnios y duermevelas de Benedetti, notícia en la qual se cita la lectura d'uns poemes inèdits, entre els quals es troba "Miedo y coraje", que el poeta va escriure als 82 anys, dies abans de l’esmentada presentació. Prèviament, el 5 de juny, Benedetti havia presentat el llibre a Montevideo en la Casa d'Amèrica de Madrid amb les intervencions, a més de Benedetti, de Luis García Montero i Joaquín Sabina, segons la notícia publicada pel diari ABC. "La reconstrucció de l'itinerari del llibre es va aclarir en aquest moment" tal com afirma Eva Valero, ja que "és raonable pensar que Benedetti viatjaria amb aquest exemplar a Montevideo i a Buenos Aires, i va deixar oblidats aquests poemes en l’interior de l’obra, per arribar en 2006 a la Universitat d'Alacant amb la donació de la seua biblioteca".

En conèixer que Benedetti va llegir “Miedo y coraje” en 2002 com a poema inèdit, els professors de la UA Rovira i Valero han comprovat que els poemes no es troben en els llibres publicats pel poeta des de 2002, fins i tot han tingut la precaució de cerciorar-se que no s'amagaren sota un títol diferent.

Els documents que ara alberga el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA, adquireixen un especial valor amb els dos poemes manuscrits i inèdits trobats, als quals se suma el valor de les dedicatòries a Benedetti dels principals escriptors del segle XX en les obres de la seua biblioteca personal, a més d'anotacions del poeta en els seus llibres i en altres documents.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464