Saltar apartados

El violero i investigador José Luis Romanillos impartirà en la Seu Ciutat d'Alacant la conferencia "Guitarra Espanyola. Història i So"

 

romanillos_1

 

 

romanillos_2

Alacant, 6 de febrer de 2013

José Luis Romanillos, un dels constructors de guitarres amb major projecció internacional de la història, a més de prestigiós investigador, acudirà a la Seu Ciutat d'Alacant, divendres que ve 8 de febrer a les 20.00 hores, per a impartir la conferència "La guitarra espanyola. Història i so". Aquesta activitat s'insereix en les activitats programades per l'I Master en Interpretació de la Guitarra Clàssica d'Alacant de la Universitat d'Alacant.

Romanillos assegura que "als constructors de guitarres se'ns ha volgut cridar artesans, i està bé, però la construcció d'una guitarra comporta una part important de recerca i anàlisi científica sobre sonoritat, tipus de fusta i altres qüestions". Per aquest motiu, s'ha reconegut també la faceta investigadora duta a terme per aquest violero, gràcies a la seua labor de recopilació historiogràfica entorn de la guitarra espanyola. Romanillos és autor de diversos llibres de referència sobre la guitarra i, les construïdes per ell, estan considerades internacionalment com els violins Stradivarius.

 

José Luis Romanillos

Va nàixer a Madrid l'any 1932. Als tretze anys va entrar a treballar en una ebenisteria madrilenya on va aprendre l'ofici d'ebenista. L'any 1956, es va marxar a Anglaterra per a aprendre anglès. Cinc anys després construiria a Londres la seua primera guitarra espanyola.

En el 1970 es va establir com guitarrero en Semley, un poble al sud del comtat de Wiltshire, a Anglaterra, amb el suport del guitarrista anglés Julian Bream. Les guitarres Romanillos han rebut el reconeixement dels guitarristes a nivell internacional tant per la qualitat del seu so com per l'estètica de la seua construcció. Per la neteja del so i la balança harmònica entre les cordes de les seues guitarres, amb la finalitat d'obtenir el so subtil que el considera "típic espanyol" està considerat, citant el Daily Mail, "el Stradivari de la guitarra" i "el més important violero vivent", com ha sigut considerat per la revista italiana de guitarra Sei Corde.

Ha impartit cursos sobre la construcció de la guitarra espanyola en nombrosos països, així com conferències i seminaris sobre l'organología de l'instrument. També sobre la història i el desenvolupament de la vihuela de mà i de la guitarra espanyola. A Anglaterra va ser membre del Crafts Council of Great Britain durant deu anys.Des de l'any 1995 resideix en Guijosa, una pedania de Sigüenza, en el nord de la província de Guadalajara. L'any 2002 en col·laboració amb la seua esposa Marian, va publicar en anglès un diccionari de violeros i guitarreros espanyols titulat The Vihuela de Mà and the Spanish Guitar. En l'actualitat està preparant per a la seua publicació un manual sobre la construcció de la guitarra espanyola.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464