Saltar apartados

Els investigadors del Dret Administratiu defensen en la UA ser escoltats pels poders públics

 

Congrés_Dret1

 

 

Congrés_Dret2

Alacant, 8 de febrer de 2013

Els juristes de l'àmbit del Dret Administratiu defensen que els seus suggeriments i coneixements, fruit de les seues recerques, siguen acollits pels poders públics, atès el context actual de crisi i les situacions que han conduït a aquesta. En aquest sentit, tant Francisco López Menudo, president de l'Associació de Professors de Dret Administratiu, com Amparo Navarro Faure, vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant, que han intervingut en la inauguració del VIII Congrés de l'Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu que s'està celebrant avui i demà dissabte 9 en la Universitat d'Alacant, han fet pública aquesta petició: "En uns moments en què s'està plantejant una Nova Planta tant en l'Administració Pública com al si de les Universitats, és més important que mai que els científics del Dret es reunisquen, elaboren conclusions i les transmeten als poders públics". Aquestes conclusions estaran elaborades demà dia 9, al final del congrés que reuneix a més de 225 professors del ram.

Manuel Rebollo Puig, catedràtic de la Universitat de Còrdova, ha manifestat en la seua intervenció que "no s'aconsegueix a Espanya que la Inspecció inspeccione el que no es vol inspeccionar". El relator de la ponència general ha exemplificat amb el cas dels inspectors del Banc d'Espanya, els qui ho sabien tot però no van informar de res. L'aclariment, ha dit, "perquè un procediment només s'inicia si ho demanda el superior i, una vegada fet, es pot arxivar". El catedràtic ha anat filant cadascun dels aspectes als quals "La Función Inspectora", títol de la seua ponència, se circumscriu. Rebollo Puig ha advertit que "si hi ha indisciplina generalitzada, el Dret no funciona".

Amparo Navarro Faure ha intervingut i presentat els participants en l'acte d'inauguració del Congrés: Francisco López Menudo, Pedro José Femenía López, degà de la Facultat de Dret de la UA, i el catedràtic Juan José Díez Sánchez, coordinador del congrés.

Francisco López Menudo en la seua intervenció ha assenyalat a l'Administració Pública com a causant de la situació actual, de la qual ha dit "en l'epicentre d'aquest terratrèmol està l'Administració Pública, els seus interessos, els seus balafiaments..." i ha assenyalat que el Dret Administratiu té la potestat de canviar-ho, per a la qual cosa ha resolt que "els responsables polítics han d'acollir aquests suggeriments amb calor i sense cap reticència".

Antonio Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Politècnica de Madrid, ha participat tractant la funció inspectora en l'àmbit financer. Bankia ha popularitzat l'assumpte de la supervisió bancària. Jiménez-Blanco ha defensat que aquesta supervisió siga interventora, de manera que puga tenir dret de vet sobre determinat tipus d'operacions bancàries. "La crisi ha posat en relleu que la supervisió bancària a qui ha de protegir, de debò, és al contribuent", apunta el ponent. La regulació bancària es dirigeix avui contra els accionistes, i és necessari que aquest sector siga autosuficient. Dues idees finals de Jiménez-Blanco destaquen i és que defensa que expropiar l'excedent de 600.000 pisos construïts que hi havia fa uns anys sense vendre haguera eixit molt més barat que nacionalitzar bancs i, d'altra banda, que la recapitalització d'aquests suposa una millor solució que deixar-los caure.

Julio Tejedor Bielsa, professor titular de la Universitat de Saragossa, ha parlat sobre inspecció urbanística i ha assenyalat la impossibilitat de la inspecció per a fer front als fenòmens de corrupció en l'urbanisme, al mateix temps que ha indicat que des dels responsables polítics no es volia fer res. Tejedor apunta la tremenda dispersió i indefinició que existia en la regulació. S'ha de definir amb claredat què es vol controlar i què és el que es vol aconseguir. En aquest sentit indica que són essencials tècniques de col·laboració tant orgàniques com funcionals.

El Congrés continua avui divendres 8 i demà dissabte 9 al Paranimf de la Universitat d'Alacant.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464