Saltar apartados

Els rectors demanen la utilització dels actius humans i tecnològics per a transformar el model productiu de la CV

Durant la presentació de l'informe de les Contribucions socials i econòmiques de les universitats valencianes

Informe_IVIE Informe_IVIE2 Informe_IVIE4

INFORME IVIE complet

GALERIA D'IMATGES

 

València, dilluns 4 de febrer

Que la societat valenciana rep 1,9 euros per cada euro invertit en el sistema públic de les universitats valencianes, que totes han doblat la producció científica des de 2002 i se situen per damunt de la mitjana espanyola en publicacions i patents, com també que el nombre d’universitaris que treballen en les empreses valencianes quasi s’ha triplicat en menys de dues dècades, són algunes de les conclusions que es desprenen de l’informe sobre les Contribucions socials i econòmiques de les universitats valencianes que s’ha presentat aquest matí a València. 

Durant l’acte, que ha comptat amb la presència dels cinc rectors de les universitats públiques valencianes i el president de la Generalitat, Alberto Fabra, s’ha apuntat que, a pesar de la crisi, “el volum d’universitaris empleats en la Comunitat Valenciana ha augmentat un 8,4%, amb la qual cosa ja representen el 26,1% dels ocupats. A pesar d’això, la taxa de desocupació universitària arriba al 14,7% i el percentatge de titulats sobrequalificats en les seues ocupacions, al 28%”.

De l’informe, elaborat per l’Institut d’Investigacions Econòmiques (IVIE), es desprèn que la rendibilitat fiscal que obté el sector públic en finançar l’ensenyament universitari valencià és més que positiva: 10,6% en els llicenciats i 5,9% en els diplomats. Encara que també destaca que el volum de matrícules no ha evolucionat substancialment en els últims quatre anys. Entre les dades no quantificables en termes econòmics, Francisco Pérez, director de l’IVIE, ha comentat que les universitats públiques de la CV “generen també grans contribucions en àmbits que van més enllà de l’estrictament econòmic”. Alguns exemples en són l’efecte positiu de l’educació universitària pel que fa a hàbits de vida saludables, la participació social i política, així com el paper modulador de les desigualtats entre homes i dones en l’àmbit laboral.

En aquest sentit, el president de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes i rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha assenyalat que “som conscients que les nostres aportacions a la societat i a l’economia ens converteixen en un dels pilars bàsics del desenvolupament econòmic i del benestar de la societat valenciana i en una de les principals fortaleses en què aquesta pot recolzar-se per a transformar-se”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha destacat que les universitats són “el motor del creixement i la base de la productivitat i la competitivitat”, per la qual cosa ha demanat que “cal arrimar el muscle més que mai per a canalitzar el talent dels nostres titulats, per a millorar la productivitat i l’ocupacionalitat”.

 

Relacions amb l’entorn

Entre les debilitats que s’han de corregir, segons hi ha assenyalat Pérez, destaquen de manera especial les mancances en transferència tecnològica, “un aspecte clau per a assumir un paper més destacat en l’avanç de la societat i l’economia valenciana”. Tenint en compte les característiques de la CV, s’observa que el seu nivell de renda per capita i productivitat està clarament per davall de la mitjana espanyola i l’europea, i reflecteix un deteriorament de la capacitat tant de generar valor afegit com de poder competir a tots els nivells.

La trajectòria de l’economia valenciana durant l’última dècada posa en relleu les conseqüències dels seus dèbils vincles amb el coneixement, per la qual cosa els rectors reclamen que s’aposte pel coneixement, la investigació i l’educació, per a eixir de la crisi. A pesar que el capital humà ha penetrat més en totes les activitats, la tradicional orientació cap a sectors amb poca intensitat tecnològica afecta les oportunitats d’ocupació i de transferència de resultats de les activitats d’I+D cap a les empreses més pròximes. Els autors assenyalen que aquesta preocupant evolució indica una insuficient adaptació del teixit productiu valencià a l’escenari econòmic internacional i als nivells de renda i costos aconseguits per la Comunitat.

Entre els assistents, s’ha comptat amb la presència del conseller d’Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues; la consellera d’Educació, Cultura i Esport, M. José Catalá, i la consellera de Benestar Social, Asunción Sánchez Zaplana, a més dels presidents dels Consells Socials, entre altres autoritats acadèmiques i civils i representants del món empresarial.

L’informe Contribucions econòmiques i socials de les universitats públiques valencianes actualitza l’estudi que va realitzar l’IVIE en 2009. A més, representa un exercici de rendició de comptes a la societat que finança bona part de les activitats d'aquestes. L’informe i el resum executiu amb els principals resultats poden descarregar-se en les pàgines web de les universitats públiques valencianes i de l’IVIE a través de l'adreça web següent: http://www.ivie.es/downloads/2013/02/resumen-ejecutivo-contribuciones-universidades-publicas-valencianas.pdf

Informe_IVIE5   Informe_IVIE3

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464