Saltar apartados

La UA revisa en un congrés què ha fracassat en la inspecció financera i urbanística a Espanya

Alacant, 6 de febrer de 2013

La greu crisi financera que al nostre país continua sent especialment

aguda, i que afecta en major o menor mesura nombroses entitats de crèdit i n’ha devastat una categoria, les caixes d'estalvis, justifica un tractament particular de la funció pública que coneixem com a supervisió de les entitats de crèdit. El catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid Antonio Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz oferirà dins del VIII Congrés de l'Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu que té lloc a la Universitat d'Alacant els dies 8 i 9 de febrer pròxims, la seua opinió sobre les causes per les quals ha fallat aquesta supervisió i quines han sigut les conseqüències, sobre la base del desenvolupament d'aquesta potestat que correspon al Banc d'Espanya; exposarà les obligacions concretes que les lleis li atribueixen i les mesures de què disposa per a assegurar el control del compliment de la normativa destinada a garantir la solvència i la confiança del seu funcionament, així com l'estabilitat del conjunt del sistema financer.

El VIII Congrés de l'Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu tractarà sobre la funció inspectora de l'administració pública, la planta del govern local, i el dret administratiu i l’eficàcia conòmica. La trobada reunirà en el Paranimf de la UA més de 200 professors d'aquesta especialitat.

La funció inspectora serà examinada des d'una perspectiva general per la ponència del catedràtic de la Universitat de Còrdova Manuel Rebollo Puig, que revisarà els diferents àmbits en què s'exerceix aquest potestat, les seues característiques i diversitat de règims jurídics, i la complexa problemàtica que presenta aquesta tècnica de control i supervisió de les conductes dels ciutadans per a assegurar el compliment de deures, limitacions i prohibicions a què estan sotmesos i preparar, si escau, la reacció administrativa davant de les infraccions que es detecten.

Els nombrosos incompliments de la legalitat urbanística, associats no poques vegades als fenòmens coneguts com a “corrupció urbanística”, especialment en l'època de la bambolla financera i immobiliària, inspiren la conferència del professor titular de la Universitat de Saragossa Julio Tejedor Bielsa, que girarà entorn de la funció inspectora i l'àmbit urbanístic. L'explicació de les raons i conseqüències d'aquesta situació, que evidencia el fracàs de la inspecció, i que es relaciona amb les llicències i autoritzacions de l'ús del sòl, s'acompanyarà de les valoracions i propostes que a parer seu contribuïsquen a millorar el poder de control de l'activitat urbanística pels ajuntaments i les comunitats autònomes.

 

Un país amb més de 13.000 entitats locals territorials

La possible reforma de l'administració local que el Govern central està negociant serà debatuda en el congrés. Els especialistes explicaran els principals problemes que sorgeixen de l'actual estructuració dels ens públics locals, oferiran el seu parer sobre les línies essencials que cal tenir en compte en aquesta reforma i concretaran les línies directrius en relació amb els diferents ens locals, la reestructuració de la seua organització i les seues competències. Al nostre país hi ha més de 13.000 entitats locals territorials i més de 3.000 organismes autònoms i societats vinculats a aquestes entitats locals territorials. Tot aquest conjunt d'organitzacions, ens o entitats locals que integren l'administració local són els ajuntaments, diputacions, mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i comarques i configuren la planta del govern local, tema de la sessió de vesprada.

Per a aportar solucions que contribuïsquen a lluitar contra els efectes de l'actual situació de crisi economicofinancera i afavorir la prosperitat econòmica, el catedràtic de Dret Públic de la Université Sciences Po París Jean-Bernard Auby exposarà el dia 9 i com a ponent convidat les reflexions elaborades per la doctrina administrativista.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464