Saltar apartados

La Universitat d'Alacant vol una major accessibilitat pública a les dades científiques de les recerques espanyoles

Alacant, 4 de febrer de 2013

RUAVAL

Les universitats espanyoles no volen que les dades que obtenen els científics durant les seues recerques es perden una vegada es dóna a conèixer el resultat final d'elles. Amb l'objectiu de dur a terme un projecte sobre aquest tema la La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) ha elaborat un informe en el qual ha participat la Universitat d'Alacant.

Aquest document, denominat "Informe preliminar per a la conservació i reutilització de les dades científiques a Espanya%u201C, ha sigut redactat per un grup de treball en què han intervingut diverses institucions científiques. La UA ha estat representada en ell per Javier Gómez Castany, tècnic coordinador del seu Repositori Institucional, que posa en relleu així mateix l'elevat interès que existeix en la UE per a escometre aquest objectiu en tot el seu àmbit.

El grup de treball redactor forma part del projecte RECOL·LECTA que gestiona la FECYT en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques Universitàries Rebiun i que persegueix la constitució d'una xarxa de repositoris científics i interoperables com a infraestructura que facilita la ciència en obert.

La FECYT part que les dades de recerca independentment dels resultats al fet que s'arribe i que es publiquen, són en si mateixos una font coneixement molt útil. Aquestes dades %u2014 fetes, observacions o experiències en què es basa l'argument, la teoria o la prova%u2014es posarien a disposició pública perquè es puguen usar, reutilitzar i redistribuir sense una altra restricció que el requisit d'atribució o compartir igual.

L'informe descriu els tipus de dades de recerca (numèrics, descriptius, visuals), en quin format s'han d'arxivar, com han de ser les etapes que abasta la seua gestió, quin tipus d'infraestructures són necessàries, així com el marc legal relacionat amb la preservació i la divulgació dels mateixos, assenyala la FECYT.

En la Universitat d'Alacant, RUA ofereix accés obert al text complet en format digital dels documents generats pels membres de la Universitat d'Alacant en la seua labor de docència i recerca L'objectiu d'aquest repositori és donar major visibilitat a la producció científica i docent de la Universitat, augmentar l'impacte i assegurar la preservació d'aquesta producció.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464