Saltar apartados

El II Seminari en TDA-H de la Universitat d'Alacant formarà possibles col·laboradors en suport psicoeducatiu a usuaris d'USMIs

La part pràctica es desenvoluparà en les unitats de Salut Mental de Sant Vicent del Raspeig, l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant i el Centre d'Atenció Primerenca d'Elda

TDA-HAlacant, 13 de febrer de 2013

La Universitat d'Alacant reprèn el seminari El TDA-H desde la multidisciplinariedad. Una propuesta de intervención global en la Escuela y la Família, aquesta vegada amb un major nombre de ponents i entitats organitzadores i col·laboradores. Cent cinquanta alumnes matriculats validen l'interès pel seminari, que comença el 14 de febrer de 2013 al Saló de Graus Alfredo Orts de l'edifici d'Òptica de la UA i finalitza el dia 21 del mateix mes.

El Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDA-H) afecta un percentatge de la població infantil i juvenil que oscil·la entre el 5% i el 10%, i cal tenir-hi en compte que molts xiquets no n'estan diagnosticats. Es tracta d'un trastorn de conducta, amb bases biològiques i un fort component genètic, i representa entre el 20% i el 40% de les consultes elevades als serveis de psiquiatria infantil i juvenil i de les telefonades USMIs (Unitats de Salut Mental Infantil). Són xiquets que es caracteritzen per la impulsivitat i la constant activitat física, que els fa propensos a patir accidents, i als quals resulta difícil mantenir l'atenció en una activitat durant un període de temps continuat, per la qual cosa són ratllats, tant en l'àmbit familiar com en el col·legi, de maleducats o rebels. Tot aquest còctel pot portar a tenir problemes d'autoestima en alguns d'aquests xiquets, derivats del mateix TDA-H. Les dades revelen que la síndrome es diagnostica en major mesura en xics que en xiques i pot afectar les interrelacions clau en la vida del menor, açò és, les relacions interpersonals amb la família, l'escola, els altres xiquets i els seus educadors.

Antonio Ardid, regidor d'Educació i Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant, i Ester Morales, presidenta de l'Associació d'Alacant del TDA-H (A.A.D.A.H.), comparteixen taula amb Juan Luis Castejón, catedràtic de l'Àrea de Psicologia Evolutiva i de l'Educació i director del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la Universitat d'Alacant, en la inauguració del seminari prevista per al dijous 14 de febrer a les 17.00 h al Saló de Graus Alfredo Orts, de l'edifici d'Òptica de la UA.

La necessitat real que existeix de comptar amb col·laboradors amb formació específica en TDA-H per a donar suport a la intervenció psicoeducativa amb usuaris de les USMIs participants va portar el Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb la Fundació ADANA, i a proposta del psiquiatre de l'Agència Valenciana de Salut i especialista en l'àmbit infantil i juvenil, Tomás Cantó, a engegar el seminari teòric i pràctic en 2012. En la segona edició que comença aquest dijous se suma com a organitzador el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística i, com a entitats col·laboradores, la Regidoria d'Acció Social i Educació de l'Ajuntament d'Alacant, l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant, l'Associació d'Alacant del TDA-H, l'Associació Prodisminuïts Psíquics d'Elda i comarca (ASPRODIS) i el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (CDIAT). La idea final és donar formació específica teoricopràctica en TDA-H a l'alumnat interessat, de manera que es genere un grup d'assessors educatius en TDA-H que coneguen de primera mà la realitat d'aquest trastorn, les necessitats i les millors estratègies d'ajuda, segons indica la directora del seminari, Carlota González Gómez. Per a açò, la primera part teòrica del seminari tracta sobre l'optimització del TDA-H des d'una perspectiva multidisciplinària. La part pràctica la tutoritzen especialistes en TDA-H i es durà a terme entre els dies 9 d'abril i 19 de juliol pròxims en les unitats de Salut Mental Infantil de Sant Vicent del Raspeig, de l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant i el Centre d'Atenció Primerenca d'Elda (Grup Nadó d'ASPRODIS). Al final d'aquesta part es formarà un grup de col·laboradors de suport educatiu.

Josefa Barragán, psiquiatra infantil en la USMI Cap de l'Horta, presentarà com a novetat el Manual de Diagnòstic Estadístic de Trastorns Mentals (DSM-V) el dijous 14. La doctora ha realitzat l'anàlisi de la nova versió, no publicada encara, i com afecta el TDA-H. El divendres 15 el psiquiatre infantil i coordinador de la USMI Sant Vicent del Raspeig, Tomás Cantó, parlarà del cervell i la influència de les serotonines en "Intervención farmacológica en TDA-H". Una altra de les intervencions serà la de Rosa Nicolau, psicòloga clínica del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, que abordarà, el dilluns 18, com es treballa amb pares i mares. En els dies posteriors, el seminari se centrarà en la detecció i intervenció psicoeducativa a càrrec de Rocío Lavigne, Beatriz Mena, Ángel M. Casajús, Josefina Rodríguez, Erika García i Marta Verdú.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464